nieuws

Duurzaamste en lekkerste kaas gekozen

Eten & Drinken

Gastvrije Zorg heeft onlangs onderzoek gedaan naar kaasconsumptie in de zorg. Natuur & Milieu heeft een eigen kaasonderzoek uitgevoerd en de uitslag is bekend.

Duurzaamste en lekkerste kaas gekozen

De non-profitorganisatie laat weten dat de biologische kaas van Boer en Land van FrieslandCampina de duurzaamste én de lekkerste kaas is van Nederland, met een milieuvoetafdruk die 15 procent lager is dan die van reguliere kazen. Op de onderdelen smaak en dierenwelzijn scoort Boer en Land het beste.

Goudse kazen

Samen met onderzoeksbureau Questionmark onderzocht Natuur & Milieu zeven veelverkochte Goudse, belegen kazen: Boer en Land, Bastiaansen, Remeker, Beemsterkaas, Milner, Leerdammer, Maaslander. Bastiaansen en Milner kwamen terecht op respectievelijk de tweede en derde plek.

Lees ook Kaas in de zorg: 10 feiten

Milieubelasting

“Wij Nederlanders zijn dol op kaas en eten jaarlijks 17 kilo kaas per persoon”, vertelt Sijas Akkerman, hoofd Voedsel bij Natuur & Milieu. “Weinig mensen realiseren zich echter dat kaas een forse milieubelasting heeft. Toch is dat zo. Dat komt omdat er voor de productie van kaas veel melk nodig is. Voor 1 kilo kaas gebruik je 10 literpakken melk. Hoe meer melk, hoe meer koeien nodig zijn. De mest, gassen en veevoer van al die koeien zijn zeer schadelijk voor het milieu.”

Koeien

Kies je voor kaas, kies dan een duurzame kaas, zegt Natuur & Milieu. Dit zijn kazen die het keurmerk EKO, Biologisch of Weidegang hebben. Koeien van deze kazen staan minimaal 120 dagen per jaar in de wei. “Hoe vaker een koe in de wei staat, hoe beter voor het milieu”, aldus Akkerman.

 

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels