nieuws

Kaas in de zorg: 10 feiten

Eten & Drinken

Door het Kaasonderzoek dat we hebben uitgevoerd onder bewoners en inkopers van zorginstellingen, zijn we een hoop te weten gekomen over kaasconsumptie in de zorg. Dit zijn de tien belangrijkste uitkomsten.

Kaas in de zorg: 10 feiten
  • Bijna iedere bewoner van een zorginstelling eet kaas (95 procent), 60 procent doet dat dagelijks
  • 48 procent van de inkopers koopt uitsluitend A-merken, 46 procent van de inkopers bestelt naast A-merken ook huismerken
  • Het A-merk wint het van het huismerk vooral op kwaliteit, smaak en omdat het een vertrouwd product is. Een gezonde keuze en prijs zijn minder onderscheidende factoren
  • 40 procent van de bewoners vindt het belangrijk dat de kaas van Nederlandse afkomst is, 35 vindt dat heel belangrijk
  • 60 procent van de bewoners consumeert regelmatig Beemster, 32 procent van de inkopers koopt dat merk regelmatig
  • 59 procent van de bewoners consumeert regelmatig Milner, 32 procent van de inkopers koopt dat merk regelmatig
  • Onbekend bij bewoners zijn de merken Vergeer Holland en Kips. Kazen van de groothandel, zoals Fresh4You, zijn wel bekend bij de inkopers, maar niet bij de bewoners
  • Daarnaast is met name de spontane bekendheid van Goudse kaas groot, hoewel dit een kaassoort is en geen merk
  • Bewoners zien kaas als broodbeleg en/of snack en houden zich niet zo bezig met de voedingswaarden
  • De helft van de inkopers ziet kaas met name als een manier om voldoende eiwitten binnen te krijgen. 47 procent denkt vooral aan calcium en 42 procent vindt kaas een product dat helpt het vetgehalte in het lichaam op peil te houden

Het onderzoek werd uitgevoerd in samenwerking met FrieslandCampina.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels