nieuws

Minder gezichten aan bed in het OLVG

Eten & Drinken

Voor veel patiënten is het een vervelend aspect van het ziekenhuisverblijf: veel verschillende gezichten aan het bed. Het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in Amsterdam denkt daar iets op gevonden te hebben.

Minder gezichten aan bed in het OLVG

In het Anna Paviljoen, het nieuwe moeder- en kindcentrum van het OLVG, lopen sinds een roomservicemedewerker rond. Dit is ter vervanging van de drie ‘oude’ functies: afdelingsassistent, servicemedewerker en schoonmaker. Deze functies zijn vanaf nu gecombineerd in één persoon. Multifunctioneel dus, vertelt afdelingsleider Patiëntenvoeding en Services Anke Goedhart- Coers. “Deze medewerker is een dame of heer die servicegericht werkt, een sociale antenne en een facilitair oog heeft.”

Spic en span

Concreet krijgt een roomservicemedewerker tijdens een dagdienst zo’n twaalf zorgsuites onder zijn of haar hoede. Hij of zij serveert eten en drinken, verzorgt 24/7 cateringservice, maakt de kamer spic en span, vult de partuskar (kar met alle instrumenten die nodig zijn bij een bevalling) en ontvangt bezoek op een gastvrije manier. Allemaal in dezelfde kleurige sloof, behalve tijdens de schoonmaak van de kamer.
Het beoogde resultaat: minder verschillende gezichten aan het bed en meer persoonlijke aandacht, want dat is beter voor moeder en kind. “Zo creëren moeder en kind sneller een hechte band”, weet Nia Hurkmans, teamleider Patiëntenvoeding en Services in het OLGV.

Herstellen

In het Anna Paviljoen verblijven moeders in spé voor, tijdens en na hun bevalling in dezelfde zorgsuite met eigen badkamer. Samen met de baby kan moeder daar herstellen, en zo nodig kan de partner op de bedbank blijven slapen. Medisch personeel en facilitaire medewerkers verzorgen hen zo goed en gastvrij mogelijk. “Je ontkomt er niet aan om medisch personeel en facilitaire medewerkers aan je bed te hebben. Maar voor ieder wissewasje een ander persoon hoeft niet”, aldus Goedhart- Coers.

Lees de ervaringen van de roomservicemedewerkers in het decembernummer van Zorginstellingen dat binnenkort verschijnt.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels