nieuws

Nieuwe cijfers voedselverspilling bekend

Eten & Drinken

Hoeveel voedsel gooien elf restaurants samen per week weg? En hoeveel geld kost dat? Lastig in te schatten. Gelukkig heeft Unilever sinds kort de precieze cijfers paraat.

Nieuwe cijfers voedselverspilling bekend

Unilever startte in oktober de United Against Waste Challenge. Nu, tijdens de Europese Week van de Afvalvermindering (van 22 tot 30 november 2014) worden de eerste resultaten onthuld.

99 ton

In totaal bedraagt de hoeveelheid afval van de 11 restaurants waarvan de resultaten bekend zijn per week 1.9 ton uit ruim 17 duizend maaltijden. Dat betekent een gemiddelde van 126 gram afval per maaltijd en meer dan 99 ton voedselafval per jaar.

Audit

Bij de start van het project op 16 oktober kregen de deelnemende chefs vier weken de tijd om een voedselafvalaudit uit te voeren (gedurende 3 tot 5 dagen). Naast het meten en het in kaart brengen van de hoeveelheid voedselafval, is het de bedoeling dat chefs met behulp van de audit beter begrijpen waar afval vandaan komt.

In totaal zijn 37 chefs uit de Benelux en Frankrijk de uitdaging aangegaan en hebben hun voedselafval gemeten. De overige 26 deelnemers doen dat in de komende weken doen.

Verminderen

Het uiteindelijke doel van de United Against Waste Challenge is chefs te helpen hun afvalproductie met 20 procent te verminderen. Volgens Unilever kost 1 kilo voedselafval elke chef gemiddeld 2 euro (afvalverwerking en belastingen), dus kan de totale potentiële besparing oplopen tot bijna 40 duizend euro per jaar.

 

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels