nieuws

Steeds meer gevallen van ouderdomssuiker

Eten & Drinken

Wie weet wat ouderdomssuiker is? Het is een oude benaming voor een ziekte waar steeds meer mensen in Nederland aan lijden.

Steeds meer gevallen van ouderdomssuiker

Het om diabetes. Het CBS meldt dat het aantal mensen met diabetes sinds de eeuwwisseling flink is toegenomen, voornamelijk onder ouderen en mensen met overgewicht.

Diabetes type 2 komt steeds vaker voor, en dan vooral onder 55-plussers. Van de 75-plussers heeft 17 procent diabetes. Daarom werd het vroeger ouderdomssuiker genoemd. Maar ook eerstegeneratieallochtonen, lager opgeleiden en mensen met overgewicht hebben wel een verhoogde kans diabetes te krijgen.

Lees ook: Koffie en thee beschermen tegen diabetes

Diabetes type 2 komt vijf keer zo vaak voor als diabetes type 1. Bij type twee hebben mensen een te hoog bloedsuikergehalte, waardoor hart- en vaatziekten en nierziekten. Ook de ogen kunnen erdoor achteruitgaan. Als het lichaam stopt met het aanmaken met insuline, heeft die persoon diabetes type 1. Mensen met type 1 moeten dan zelf insuline spuiten of een pompje dragen.


Download gratis één van deze whitepapers over voeding in de zorg:

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels