nieuws

‘Tussendoortjes broodnodig bij aanpak ondervoeding’

Eten & Drinken

Hoe pak je als ziekenhuis ondervoeding aan? In Ziekenhuis Gelderse Vallei gebeurt dat heel doelgericht, met energie- en eiwitverrijkte tussendoortjes.

‘Tussendoortjes broodnodig bij aanpak ondervoeding’

Alle patiënten in Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede kunnen de hele dag door iets te eten of te drinken bestellen. Mensen die ziek zijn, hebben nu eenmaal niet altijd een grote eetlust en kunnen zo zelf het tijdstip bepalen waarop ze iets willen eten. Ook al biedt het maaltijdconcept At Your Request de mogelijkheid om van 7 ‘s ochtends tot 7 uur ‘s avonds te bestellen, in de praktijk volgen de meeste patiënten de geijkte patronen van ontbijt, lunch en avondmaaltijd.

Advies

Voor de aanpak van ondervoeding is het goed om daarnaast tussendoortjes te eten, vertelt diëtist Nancy Janssen. “Ons advies aan patiënten uit de risicogroep is om minimaal zes keer per dag iets te eten. Naast de drie hoofdmaaltijden dus minstens drie tussendoortjes. Het zijn kleine porties zodat er nog ruimte overblijft voor de maaltijden. Die tussendoortjes zijn echt nodig, want mensen met ondervoeding krijgen dankzij die hapjes naast de drie hoofdmaaltijden voldoende eiwit binnen.”

Het ziekenhuis stimuleert de patiënten om eiwitrijke gerechten te kiezen. Op de menukaart zijn ze te herkennen aan een duimpje. Daarnaast is er een tussendoortjeskaart waar patiënten met ondervoeding extraatjes uit kunnen kiezen. Het zijn kleine hapjes en sapjes met minstens 8 tot 10 gram eiwit.

Herkenbaarheid

Eiwitrijke tussendoortjes zijn in groepen op te delen. Bekend zijn de medische drinkvoedingen, die als nadeel hebben dat ze buiten het eetpatroon vallen dat mensen gewend zijn. Die herkenbaarheid is er wel bij veel producten die van zichzelf eiwitrijk zijn, zoals blokjes kaas, een toastje met zalm of makreel, een rolletje rookvlees met een augurkje en een portie kwark.

Daarnaast voegt de ziekenhuiskeuken extra eiwit toe aan standaardproducten als yoghurt. En tot slot zijn er verrijkte producten die door leveranciers worden aangeleverd. Deze leverancier werken met het ziekenhuis samen in het project Cater with Care.

Lees meer over de aanpak van ondervoeding in Ziekenhuis Gelderse Vallei in de decembereditie van Gastvrije Zorg.


Download gratis één van deze whitepapers over voeding in de zorg:

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels