nieuws

Column: Liefst pizza, voor 1,19 euro

Eten & Drinken

Meike Beeren is ceo van Marqt. Dat is een kleine keten van biologische supermarkten met grootse dromen en een nog grootser doorzettingsvermogen in de Randstad. Ik las een groot interview met haar in Het Parool, dé krant van Amsterdam. Marqt is ook het grootst in de hoofdstad, vandaar waarschijnlijk het grote interview.

Column: Liefst pizza, voor 1,19 euro

Het interview gaat over idealen, biologische producten, prijzen, het elitaire imago van haar bedrijf en de eetcultuur van Nederland. Wat ze over dat laatste zei, stelde me teleur, zette me met beide benen op de grond en maakt van mij een leugenaar.

Ik pleeg te zeggen dat we (en daar bedoel ik ons allemaal mee) kritischer worden op onze voeding. Ik wijs dan op de opkomst van zaken als die van Beeren, boeren die terugkeren naar de bron en de toenemende populariteit van restaurants die eten met een verhaal verkopen.

Kant-en-klaar

Beeren zegt in Het Parool: “Nederlanders besteden een relatief klein bedrag aan eten. We staan het kortst in de keuken, we eten drie miljoen kant-en-klaarmaaltijden per dag. Liefst pizza, voor 1,19 euro in de bonus. Onze eetcultuur heeft nog heel wat te winnen.”

Tja, dat staat haaks op het verhaal dat ik ophang, maar ik moet tegelijkertijd zeggen dat het aardig matcht met het niveau van de maaltijdvoorziening in de zorg. In veel gevallen krijgen mensen een conveniencemaaltijd voorgeschoteld die nog geen 3 euro kost. Je zou dus kunnen zeggen dat de zorg perfect inspeelt op de wensen van de klant, als je de woorden van Beeren zo leest. De klant krijgt wat hij vraagt.

Beeren laat het er niet bij zitten. “Wij hebben het gevoel dat we een beweging op gang moeten brengen. Als je de eetcultuur in dit land wil veranderen, ben je een soort missionaris.” Ze streeft er in elk geval naar dat er keuze is, zegt ze tegen de journalist.

Westfriesgasthuis

Ik schrijf dit, omdat ik tijdens het lezen van de woorden van Beeren gelijk moest denken aan Nils van Mourik, facilitair manager bij het Westfriesgasthuis in Hoorn. Ik denk dat hij de Meike Beeren van de ziekenhuiswereld is. Hoezo? Nou, dat leest wel in de laatste Gastvrije Zorg van 2014.

O ja, en ik weet waar ik de fout in ben gegaan met mijn stelling dat mensen kritischer worden op hun eten. Ik woon in Amsterdam.

 

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels