nieuws

Fiat familie voorwaarde voor invoering fingerfoodconcept

Eten & Drinken

Fingerfood, een verzamelnaam voor eten dat met de handen kan worden gegeten, wint aan populariteit. Verschillende zorginstellingen hebben belangstelling voor het concept dat mensen met dementie beter en lekkerder moet laten eten. Maar goede communicatie daarbij is zeer belangrijk.

Fiat familie voorwaarde voor invoering fingerfoodconcept

Dat stelt Ron van Wees, manager zorg bij Archipel Kanidas in Best. Het verpleeghuis werkt inmiddels anderhalf jaar met het fingerfoodconcept. Maar de invoering ervan ging niet zonder slag of stoot. Daar is wel de nodige communicatie aan vooraf gegaan, onder meer met de familie van de bewoners, ‘want in de waarden en normen van veel mensen past het niet dat ouderen met hun vingers eten’.

Acceptatie

Van Wees: “Nadat we het concept goed hebben vastgelegd, kwam echter de acceptatie. Niemand die er nog moeite mee heeft. Het heeft ook met cultuur te maken. In Azië is het heel gewoon om rijst met de handen te eten, dus waarom bij ons niet?”

Fingerfood, vertelt Van Wees, is overgewaaid uit Australië waar er veel onderzoek naar is gedaan. Archipel Kanidas deed eerst een pilot. Die verliep goed . Daarop is het concept in de gehele organisatie ingezet. Van Wees: “Op alle locaties zijn wel bewoners te vinden die met de handen eten.”

Agressief

Op de vraag waarom Archipel Kanidas met fingerfood is begonnen, antwoordt Van Wees: “Mensen met het ziektebeeld dementie eten vaak slecht. Het komt bovendien vaak voor dat ze boos of zelfs agressief worden als ze bij de maaltijd geholpen worden. Door hun ziekte willen ze soms niet aan tafel blijven zitten en lopen ze maar onrustig met een boterham in de hand rond.”

Kortom, de maaltijd is vaak een hele strijd, stelt hij. “We merkten dat bewoners gewicht verloren en zijn gaan onderzoeken of fingerfood een oplossing kon zijn. Als je niet meer weet hoe je met bestek moet omgaan, waarom dan niet met de handen eten? Laat het maar gewoon gebeuren, vonden wij, want waarom moeilijk doen als mensen hierdoor weer genieten van het eten.”

Lees hier hoe Amstelring de eerste stappen zet met het concept fingerfood.

 

 

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels