nieuws

Fingerfood geeft mensen met dementie eigenwaarde terug

Eten & Drinken

Als je niet meer weet hoe je met bestek moet omgaan, waarom dan niet met de handen eten? Fingerfood is een goede oplossing voor mensen met dementie. 

Fingerfood geeft mensen met dementie eigenwaarde terug

“Je mag niet verwachten dat mensen met dementie dankzij fingerfood opeens juichend aan tafel zitten.” Diëtiste Marjan Dogger van zorgorganisatie Amstelring, met locaties in Amsterdam en de regio Amstelland-Meerlanden, is voorzichtig over de eerste resultaten van het sinds oktober ingevoerde fingerfood-concept.

Geholpen

Voorheen moesten deze bewoners altijd worden geholpen omdat ze het bestek niet meer herkenden, nu krijgen ze fingerfood. Hun maaltijd bestaat uit kleine hapjes die gemakkelijk met de handen kunnen worden gegeten. Bloemkoolroosjes, gebakken aardappeltjes, reepjes vlees. Yoghurt dat met behulp van gelatine in hartjes en blokjes is geperst.

Dogger: “De bewoners die nu met de handen eten, zijn niet opeens blije eters. Toch ben ik wel optimistisch, want ze eten nu zelfstandig, in hun eigen tempo. Ze kiezen zelf wat ze willen eten. Fingerfood geeft ze hun eigenwaarde terug. En ook al is het moeilijk te zien of ze nu meer plezier aan de maaltijd beleven, ze zijn er zeker niet minder door gaan eten.”

Echt anders

Ze wijst er op hoe belangrijk het is om fingerfood goed bij de medewerkers te implementeren. “Want het is echt wat anders als de reguliere maaltijd. Niet iedereen komt in aanmerking voor fingerfood. Mensen die niet alleen het bestek maar ook het eten niet meer herkennen, moeten nog steeds geholpen worden.”

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels