nieuws

Nieuw hulpmiddel tegen voedselverspilling gelanceerd

Eten & Drinken

Het is helemaal ‘hot’ om voedselverspilling tegen te gaan; de tools schieten als paddenstoelen uit de grond. Nu komt adviesbureau The FoodProfessor met The Food & Waste Scan.

Nieuw hulpmiddel tegen voedselverspilling gelanceerd

Met de scan kunnen ziekenhuizen, zorginstellingen en productiebedrijven volgens de makers de voedselverspilling terugdraaien en een besparing van 15 tot 22 procent bereiken. De tool is 2 december gelanceerd op het symposium Winst in waste, georganiseerd door Food Hospitality in samenwerking met adviesbureau The FoodProfessor.

Inzicht

Jaarlijks gooien ziekenhuizen en zorginstellingen enorme hoeveelheden voedsel weg. Verspillingspercentages van 30 tot 50 procent zijn geen uitzondering. Een groot deel van deze derving kan worden teruggedrongen als organisaties meer inzicht hebben in het productieproces en de distributie van de maaltijden. “The Food & Waste Scan kan daarbij een goed hulpmiddel zijn”, aldus Adrie Jongenelen, directeur van The FoodProfessor.

Besparing

Via de tool worden gerechten in het systeem ingevoerd en worden de productiegegevens geregistreerd. Voor elke stap in het proces wordt per afdeling of locatie de derving vastgelegd. Jongenelen: “Met het ontstane inzicht is het eenvoudiger om een besparing op de totale voedingskosten te bewerkstelligen. Bovendien gaan de kosten voor de verwerking van het afval omlaag.”

Bewustzijn

Afhankelijk van het soort voedingsproces dat door de zorginstelling word gehanteerd, kan The Food & Waste Scan in het eerste jaar een besparing van 15 tot 22 procent opleveren. Dit is gebleken uit pilots bij zorgorganisaties in de regio’s Rotterdam, Den Haag en in Zeeuws-Vlaanderen en bij een ziekenhuis in de regio Leiden.

“De tool draagt bij aan een beter milieu en zorgt voor een imagoverbetering van de zorginstelling”, aldus Jongenelen. “Een belangrijk voordeel is bovendien dat bij medewerkers en management het bewustzijn groeit dat voedselverspilling grotendeels kan worden voorkomen.”

 

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels