nieuws

‘Veel winst te behalen met dit gerecht’

Eten & Drinken

Om lekker te koken, heb je geen dure ingrediënten nodig. Zo benadert Mark ten Tije, sous-chef bij kleinschalig verpleeghuis Hogewey in Weesp, zijn vak. Hij heeft deze maand een mooi recept samengesteld voor de lezers van Gastvrije Zorg.

‘Veel winst te behalen met dit gerecht’

Diamanthaasje op gekonfijte zilte zuurkool met kastanjechampignons en stoofpeertjesjus. Dat is het gerecht dat Ten Tije uitkoos om ons te inspireren voor de feestdagen. “Diamanthaas is bij velen niet of nauwelijks bekend. De smaak en structuur van het vlees doen niet veel onder voor de bekende tournedos van de ossenhaas.”

En dat is qua kosten gunstig, vertelt Ten Tije. “Met dit product is veel winst te behalen omdat je voor een relatief lage inkoopprijs toch een mooie maaltijd neer kunt zetten. Leuk en lekker koken hoeft niet altijd gepaard te gaan met een overkill aan dure en exclusieve ingrediënten.”

Het recept van Mark Ten Tije

Hoofdgerecht voor 4 personen
Kosten: € 3,95 per persoon

Zuurkool
Snijd in brunoise:
80 gram katenspek
Doe de katenspek in een pan met:
500 gram zuurkool
1 eetlepel mosterd
200 ml droge witte wijn
50 gram roomboter
Peper en zout
Laat dit zachtjes stoven met een deksel op de pan. Giet het geheel daarna af en laat de zuurkool vevolgens nog even stomen zodat het wat droger wordt.

Stoofpeertjesjus
Schil en verwijder de klokhuizen van:
3 stoofperen
Snijd ze in kleine partjes en laat ze in een pan zachtjes garen met:
200 ml rode wijn
1 theelepel kaneel
2 eetlepels suiker
1 vanillestokje
Pureer de gare partjes samen met het vocht en laat dit nog even inkoken tot sausdikte.

Diamanthaasjes en kastanjechampignons
Kruid aan alle beide kanten met peper en zout:
4 diamanthaasjes van 160 gram
Verhit wat margarine in een koekenpan en bak de haasjes in vijf á zes minuten rosé. Haal de haasjes uit de pan en laat ze op een warme plek nog even rusten onder aluminiumfolie.
Snijd in vieren
250 gram kastanjechampignons
Sauteer de champignons in de pan waar ook de haasjes in zijn gebakken.

Serveren
Trancheer de diamanthaas in drie plakken en plaats deze in het midden van het bord, op een nestje van zuurkool. Plaats de champignons op het vlees en druppel de jus over het bord. Garneer met een plakje uitgebakken katenspek, een takje peterselie en wat rodebietenscheuten.

 

gerecht

 

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels