nieuws

Welk servies vinden dementerenden het fijnst?

Eten & Drinken

Het is een klein detail, maar de kleur van het servies heeft invloed op het welbevinden van mensen met dementie.

Welk servies vinden dementerenden het fijnst?

Dat stelt Jeannette Klein Poelhuis, locatiemanager van Voltawerk uit Gorredijk, een locatie van ZuidOostZorg.  “We constateerden dat ons witte servies niet zo geschikt is voor dementerende bewoners”, vertelt Klein Poelhuis. “Kleuren werken beter.” Maar Voltawerk ging nog een stap verder. “We zijn ook overgestapt op herkenbare kopjes en schoteltjes, zoals de bewoners ze vroeger zelf hadden. Het zijn details, maar wel van belang voor het welbevinden van de bewoners.”

In 2012 deed Voltawerk voor het eerst mee aan Gastvrijheidszorg met Sterren om te zien waar de instelling staat. Dat eindigde gelijk in een mooie tweede plaats. Het jaar daarop werd Voltawerk zelfs winnaar. “In juni 2011 zijn we gestart met een projectplan gastvrijheid”, vertelt Klein Poelhuis, die ook locatiemanager is van het nabijgelegen zorgcentrum De Miente. “Voor beide locaties hebben we een hotelschoolstudent van Stenden in Leeuwarden advies gevraagd. In 2012 is ook door studenten van de hogere hotelschool in Maastricht onderzocht hoe we de gastvrijheid kunnen verhogen. Met de aanbevelingen en onze eigen inventarisatie is de kerngroep gastvrijheid aan de slag gegaan.”

Lees alles over hoe Voltawerk vorm geeft aan gastvrijheid in de eerste editie van Gastvrije Zorg in het nieuwe jaar.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels