nieuws

Werkdag diëtist steeds vaker bepaald door ondervoeding

Eten & Drinken

Ondervoeding, diabetes en overgewicht dat zijn de aandoeningen waarbij de Nederlandse diëtist het meest begeleidt. Vooral advisering bij ondervoeding gebeurt steeds vaker.

Werkdag diëtist steeds vaker bepaald door ondervoeding

Om precies te zijn: door 44 procent van de diëtisten. Terwijl 37 procent van de diëtisten aangeeft bij overgewicht te begeleiden. Dit blijkt uit de resultaten van een enquête door de online nieuwsbrief Nieuws voor diëtisten.

In de enquête hebben 727 deelnemers antwoord gegeven op de vraag welke soorten patiënten of ziektebeelden ze het meest behandelen. Diëtisten konden bij deze vraag maximaal 4 categorieën invullen. Van alle respondenten geeft 44 procent aan bij ondervoeding te adviseren, terwijl dat in 2013 en 2012 nog 39 procent en in 2011 slechts 35 procent was.

In vergelijking met enquêtes van voorgaande jaren is de top 3 ziektebeelden of patiëntgroepen gelijk gebleven, maar binnen deze top 3 heeft wel een verschuiving plaatsgevonden. Diabetes en ondervoeding worden dit jaar vaker genoemd dan overgewicht.

Overgewicht was vorig jaar met 45 procent de meest aangegeven aandoening waarbij diëtisten adviseren. Het is voor het eerst dat ondervoeding de lijst aanvoert en ook het percentage diëtisten dat fragiele ouderen behandelt, is hoger dan voorgaande jaren. Een op de 6 diëtisten behandelt fragiele ouderen, tegenover 1 op de 8 vorig jaar.


Download gratis één van deze whitepapers over voeding in de zorg:

 

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels