nieuws

Westfriesgasthuis neemt effect nieuw maaltijdconcept onder de loep

Eten & Drinken

Het Westfriesgasthuis introduceerde kort geleden een nieuw maaltijdconcept waarbij de betrokkenheid van de patiënt voorop staat. Hij moet sneller genezen door lekker eten. Dat is de wens. Maar waar is het bewijs?

Westfriesgasthuis neemt effect nieuw maaltijdconcept onder de loep

Dat is er nog niet, maar daar gaat Nils van Mourik, manager Facilitair Bedrijf van het Westfriesgasthuis, verandering in brengen. “Gevoel is mooi maar ik wil ook bewijs. In de toekomst willen we onderzoeken wat dit eetconcept exact doet. Welk effect heeft dit voedselconcept op het herstelproces? En wordt de cliënt er aantoonbaar gelukkiger van?”

Meer verbonden

De koks in het Westfriesgasthuis koken nu weer zelf, onder toeziend oog van topkok Ron Blaauw. Hij stelde menu’s samen, met ingrediënten die voor het merendeel uit de regio Noord-Holland komen. “Omdat patiënten weten waar het eten vandaan komt, voelen zij zich meer verbonden met het eten”, verduidelijkt Van Mourik. Blaauw: “Denk aan witlof uit Nibbixwoud met vers gevangen kabeljauw uit de Noordzee en Opperdoesers. Met zo min mogelijk e-nummers en zoveel mogelijk allergieneutraal.”

Gewaagder menu

Een maaltijd moet een feestje zijn voor de patiënt, vindt Blaauw. Hij leerde de koks en afdelingsassistenten de kneepjes van het horecavak. Hij leerde ze ook servicegericht te zijn. Andersom leerden de ziekenhuismedewerkers Blaauw dat het Westfriesgasthuis geen restaurant is. “Bacteriën terugdringen en voedselveiligheid gaan boven alles. Ook de meals & wheels-wagens vragen een andere aanpak”, vertelt hij. Groenten garen namelijk door in de warmhoudkar en het kookproces gaat een tikkeltje anders dan in een à la carte-restaurant. Nu serveert het Westfriesgasthuis iedere dag twee menu’s. Een wat gewaagder menu van Ron Blaauw en een wat traditioneler menu samengesteld door de ziekenhuiskoks.

Lees in het nieuwe nummer van Gastvrije Zorg dat deze week verschijnt, het hele verhaal over het nieuwe culinaire denken in het Westfriesgasthuis.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels