nieuws

Wordt 2015 het jaar van de kromme komkommer?

Eten & Drinken

Voedselverspilling is niet alleen een probleem dat de koks in horeca- en zorgkeukens moeten aanpakken. Bij de boer op het land worden producten afgekeurd voor consumptie omdat ze er niet mooi uitzien. Albert Heijn wil daar verandering in brengen.

Wordt 2015 het jaar van de kromme komkommer?

De supermarktketen gaat groente en fruit verkopen die er minder gelikt uitzien en om die reden uit de schappen worden gehouden. Bijvoorbeeld kromme komkommers en penen en appels die er bleek uitzien.

Albert Heijn acht de tijd hiervoor rijp omdat steeds meer klanten bewuster met voedsel omgaan en het uiterlijk van groente en fruit minder belangrijk vinden, aldus een woordvoerster. Zij benadrukta dat er verder niets mis is met de producten.

Buitenbeentjes

AH gaat de ‘buitenbeentjes’ aanbieden in een pakket dat vanaf deze week kan worden besteld op zijn website. De prijs van dit pakket, dat bestaat uit een selectie van producten, ligt volgens AH een kwart lager dan de normale prijs. De keten is van plan de pakketten op termijn ook aan te bieden in zijn grotere winkels.

Er is al eens eerder een campagne gestart voor de kromme komkommer

De keten gaat de waar niet los verkopen omdat het aanbod van misvormde groente en fruit niet zo groot is, zegt de woordvoerster. De groente en fruit werden volgens de keten door de telers tot nu toe verkocht aan de industrie voor verwerking in onder meer sap, soep en veevoer.

Biologische producten

Het initiatief van AH is niet helemaal uniek. In de biologische supermarkten van EkoPlaza zijn kromme komkommers te krijgen tegen gereduceerde prijzen, zegt een woordvoerder. “Bij biologische producten is uiterlijk sowieso minder een issue. Onze producten worden niet bespoten en zien er natuurlijk uit.”

AH’s grootste concurrent Jumbo verkoopt in uiterlijk afwijkende groente en fruit in zijn eind november geopende Foodmarkt (een supermarkt waar ook kan worden gegeten) in Amsterdam en gaat dat in het nieuwe jaar ook doen in de Foodmarkt in Breda. De keten heeft vooralsnog geen plannen om de producten ook te gaan aanbieden in zijn reguliere supermarkten, zei een woordvoerster.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels