nieuws

Broodserveerwagen krikt cijfer maaltijdvoorziening omhoog

Eten & Drinken

De broodserveerwagen die bij het Catharina Ziekenhuis in 2012 zijn intrede deed, blijkt een zeer positieve invloed te hebben op het cijfer dat de cliënten geven voor de maaltijdvoorziening. De tevredenheid van de patiënten over de maaltijdvoorziening steeg met deze nieuwe service naar een ruime acht. Naast de dagelijkse warme maaltijd, kunnen patiënten meerdere keren per […]

Broodserveerwagen krikt cijfer maaltijdvoorziening omhoog

De broodserveerwagen die bij het Catharina Ziekenhuis in 2012 zijn intrede deed, blijkt een zeer positieve invloed te hebben op het cijfer dat de cliënten geven voor de maaltijdvoorziening.

De tevredenheid van de patiënten over de maaltijdvoorziening steeg met deze nieuwe service naar een ruime acht. Naast de dagelijkse warme maaltijd, kunnen patiënten meerdere keren per dag aan bed kiezen welke broodmaaltijd of tussendoortje ze willen krijgen.

Getraind

De komst van de broodserveerwagen biedt volgens Roel Rambags, woordvoerder van het ziekenhuis, drie belangrijke voordelen. “Goede voeding speelt een belangrijke rol in het genezingsproces. Een patiënt die goed eet wordt sneller beter. Daarom komen de voedingsassistenten niet twee, maar vijf keer per dag met de broodserveerwagen aan het bed.” Zij letten scherp op diëten, allergieën, vegetarisch eten of aangepast eten vanwege een religie. Rambags: “De voedingsassistenten worden daar continu op getraind.”

Uitgestelde ontbijt

Een tweede voordeel is volgens Rambags dat de wagen op de op de afdeling blijft, zodat er altijd voldoende eten is. “Ook buiten de reguliere eetmomenten om. Patiënten die bijvoorbeeld de hele ochtend nuchter moeten blijven voor een onderzoek, kunnen bij terugkomst op de afdeling zelf het uitgestelde ontbijt samenstellen. Patiënten waarderen deze service enorm.”

Daarnaast wordt er, zo stelt Rambags, veel minder voedsel weggegooid. “Voor 2012 kwam 25 procent van het eten terug in de keuken. Dat is nu afgenomen tot slechts 3 procent.”

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels