nieuws

Nieuwe menukaart helpt patiënten gezonder te eten

Eten & Drinken

In Ziekenhuis Gelderse Vallei kiezen patiënten zelf wat en wanneer ze willen eten. Sinds kort hebben ze daarvoor een nieuwe menukaart. Op deze kaart staan het belang en de keuze voor eiwitrijke producten centraal. Eiwitrijke producten zijn belangrijk bij herstel van ziekte. Om spieren en spierkracht op peil te houden of weer op te bouwen, […]

Nieuwe menukaart helpt patiënten gezonder te eten

In Ziekenhuis Gelderse Vallei kiezen patiënten zelf wat en wanneer ze willen eten. Sinds kort hebben ze daarvoor een nieuwe menukaart. Op deze kaart staan het belang en de keuze voor eiwitrijke producten centraal. Eiwitrijke producten zijn belangrijk bij herstel van ziekte.

Om spieren en spierkracht op peil te houden of weer op te bouwen, zijn voldoende eiwitten in de voeding en voldoende beweging nodig. Daarom besteedt het voedingsziekenhuis extra aandacht aan producten die vol eiwitten zitten, bijvoorbeeld kwark en gerookte zalm. Op de nieuwe menukaart staan deze ‘eiwittoppers’ met een duimpje aangegeven. Zo kunnen patiënten snel zien welke producten veel eiwit bevatten en kiezen voor een gezonde voeding die helpt bij ziekte en herstel.

Kiezen

Ziekenhuis Gelderse Vallei voerde eind 2012 als eerste ziekenhuis in Europa At Your Request in. Met dit concept kunnen patiënten zelf kiezen waar en wanneer ze willen eten. Van de menukaart op het nachtkastje bestelt de patiënt (en zijn bezoek) tussen 7.00 uur en 19.00 uur zo vaak en zo veel als hij/zij wilt.

Advies

De medewerkers van het maaltijdservicecenter nemen telefonisch de bestelling van de patiënt op. Tijdens het bestellen krijgt de patiënt een persoonlijk advies, bijvoorbeeld over de voedingswaarde en het dieet. De bestelling wordt direct bereid en binnen 45 minuten bezorgd.

Lees ook: ‘Voeding is altijd bijzaak geweest in de medische wereld’

geldersevallei (4)  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lees meer over het maaltijdconcept van Gelderse Vallei in de eerstvolgende editie van Zorginstellingen (20 mei), net als Gastvrije Zorg een uitgave van Vakmedianet.

banner dossier voeding in de zorg

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels