nieuws

Ondervoeding: de feiten

Eten & Drinken

Het is een hot issue in de zorg: ondervoeding. Maar wat is ondervoeding nu precies? Wat zijn de oorzaken en de signalen? Een persoon is ondervoed als de Body Mass Index minder is dan 18,5 (Voedingscentrum.nl biedt een rekentool voor de BMI) of als hij of zij binnen een halfjaar ongewenst meer dan 4 kg […]

Ondervoeding: de feiten

Het is een hot issue in de zorg: ondervoeding. Maar wat is ondervoeding nu precies? Wat zijn de oorzaken en de signalen?

Een persoon is ondervoed als de Body Mass Index minder is dan 18,5 (Voedingscentrum.nl biedt een rekentool voor de BMI) of als hij of zij binnen een halfjaar ongewenst meer dan 4 kg afvalt. Ook iemand niet mager is kan ondervoed raken. Dat is dan niet merkbaar aan het gewicht, maar vet en spierweefsel worden wel langzaam afgebroken.

Bij ouderen, mensen die langdurig ziek zijn en mensen die ongezond leven, komt ondervoeding het meeste voor. Voor deze risicogroepen is het dus van belang om voeding en gewicht goed in de gaten te houden.

Misselijk

Mensen die ziek zijn of herstellen van een operatie, kunnen minder trek hebben omdat ze misselijk zijn of moeite hebben met slikken of kauwen. Bedenk daarbij dat iemand die ziek is juist meer voedingsstoffen nodig heeft dan normaal. Ziekten waarbij ondervoeding vaak voorkomt zijn: COPD, dementie, depressie, darm- en hartproblemen en kanker. Ook door langdurige pijn of medicijngebruik bestaat de kans dat iemand ondervoed raakt.

Smaakbeleving

Iemand van oudere leeftijd loopt ook meer risico op ondervoeding. Oorzaken zijn: lichamelijke beperkingen, kauw- of slikproblemen, een verminderde geur- en smaakbeleving, de afnamen van een vol gevoel en dorstgevoel, psychosociale problemen en verwaarlozing.

Mensen die tot deze risicogroepen behoren, kunnen geneigd zijn maaltijden over te slaan of minder op te scheppen. Voor deze mensen is eten eerder een kwelling dan een genot.

Bronnen: Alzheimer Nederland en Voedingscentrum.nl

banner dossier voeding in de zorg

 

 

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels