nieuws

‘Voeding is altijd bijzaak geweest in medische wereld’

Eten & Drinken

Voeding is in de zorg altijd een bijzaak geweest, maar nooit onderdeel van het genezingsproces. Dat zegt Suzanne Tummers-Stienen, schrijver van het boek Voedselbesteding in de zorg, in de nieuwe editie van Gastvrije Zorg. “De medische wereld is gericht op mensen zo snel mogelijk beter te maken”, weet Tummers-Stienen. “De specialist daar is in de […]

‘Voeding is altijd bijzaak geweest in medische wereld’

Voeding is in de zorg altijd een bijzaak geweest, maar nooit onderdeel van het genezingsproces. Dat zegt Suzanne Tummers-Stienen, schrijver van het boek Voedselbesteding in de zorg, in de nieuwe editie van Gastvrije Zorg.

“De medische wereld is gericht op mensen zo snel mogelijk beter te maken”, weet Tummers-Stienen. “De specialist daar is in de lead en het medicijn moet daarin ondersteunen. Voeding is altijd een bijzaak geweest, maar nooit onderdeel van het genezingsproces. Dus als je gaat bezuinigen, dan doe je dat niet op datgene wat jou een goed ziekenhuis maakt. Dus niet op jouw specialist. Dat maakt tegelijkertijd dat er onvoldoende wordt gekeken naar de kansen die voeding kan bieden in de zorg.”

Tummers-Stienen geeft zelf een aantal voorbeelden. “Van iemand die herstelt van een operatie en in bed ligt, weten we bijvoorbeeld dat hij in sommige gevallen meer verbrandt dan een gezond iemand die in beweging is. Die patiënt heeft ook meer eiwitten nodig. Dat kun je opvangen met voeding. Met als gevolg dat het risico op complicaties minder wordt en de hersteltijd sneller. Zo zijn er nog veel meer voorbeelden.”

Lees ook: ‘Kijk vooral naar de waarde van voeding’

In de nieuwe editie van Gastvrije Zorg is een uitgebreid interview te lezen met Suzanne Tummers-Stienen. De aprileditie verschijnt 25 april.

Nog niet bekend met ons blad? Bekijk hier onze vorige edities.

banner dossier voeding in de zorg

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels