nieuws

Eiwitten tegen ondervoeding: de situatie in Nederland

Eten & Drinken

Eiwitrijke producten kunnen helpen ondervoeding tegen te gaan, dat is bekend. Maar krijgen ouderen in Nederland wel voldoende binnen? FrieslandCampina Institute verzamelde de gegevens. De huidige Nederlandse eiwitaanbevelingen ligt voor volwassenen op 0,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht per dag. Dit komt voor een persoon van 75 kg neer op ca. 60 g eiwit per […]

Eiwitten tegen ondervoeding: de situatie in Nederland

Eiwitrijke producten kunnen helpen ondervoeding tegen te gaan, dat is bekend. Maar krijgen ouderen in Nederland wel voldoende binnen? FrieslandCampina Institute verzamelde de gegevens.

  • De huidige Nederlandse eiwitaanbevelingen ligt voor volwassenen op 0,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht per dag. Dit komt voor een persoon van 75 kg neer op ca. 60 g eiwit per persoon per dag. Hierbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen jongvolwassenen en ouderen.

 

  • De hoeveelheid eiwitten die Nederlandse ouderen consumeren, is niet bij een aanzienlijke groep niet optimaal (Tieland, 2012 (1))

 

  • De dagelijkse eiwitinname bij Nederlandse ouderen ligt gemiddeld boven de aanbevolen hoeveelheid, maar zo´n 35 procent van de bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen heeft een eiwitinname onder de gemiddelde dagelijkse behoefte.

 

  • Bij de zelfstandig wonende ouderen bleek circa 10 procent een te lage eiwitinname te hebben

 

   • Voor optimale spiersynthese zou per maaltijdmoment (ochtend, middag, avond) is 25 tot 30 gram eiwit nodig (Paddon-Jones, 2009). Vooral bij het ontbijt, maar ook bij de broodmaaltijd in de middag of avond, is de eiwitiname van Nederlandse ouderen veel lager

 

  • Ook zijn er indicaties dat de huidige aanbevolen hoeveelheid eiwit voor ouderen niet in alle gevallen voldoende is om verlies van spiermassa te voorkomen en dat de eiwitaanbeveling voor ouderen mogelijk verhoogd zou moeten worden (Paddon-Jones, 2009; Gaffney Stomberg, 2009).

 


Download gratis één van deze whitepapers over (onder)voeding:

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels