nieuws

‘Koks weten vaak niet wat patiënten lekker vinden’

Eten & Drinken

Omdat de koks meestal al naar huis zijn als borden met restjes erop terugkomen, weten ze niet wat patiënten wel of niet lekker vinden. Dat zegt Joost Snels, onderzoeker bij de afdeling food & biobased research van Wageningen UR, in dagblad Trouw. Snels zegt dat het eten wat in de keuken wordt opgeschept, vaak niet […]

‘Koks weten vaak niet wat patiënten lekker vinden’

Omdat de koks meestal al naar huis zijn als borden met restjes erop terugkomen, weten ze niet wat patiënten wel of niet lekker vinden. Dat zegt Joost Snels, onderzoeker bij de afdeling food & biobased research van Wageningen UR, in dagblad Trouw.

Snels zegt dat het eten wat in de keuken wordt opgeschept, vaak niet overeenkomt met de behoefte van de patiënt. “Die moet vaak een dag van te voren opgeven wat hij of zij wil eten. Maar op de dag zelf kan de trek tegenvallen, bijvoorbeeld omdat iemand net uit een operatie komt of zenuwachtig is voor een ingreep. Op het moment dat de borden met restjes terugkomen in de spoelkeuken is de kok vaak al naar huis. De kok heeft dan niet door wat men wel en niet lekker vond”, aldus Snels in Trouw.

Lees ook: ‘Voedselverspilling in de zorg heel erg hoog’

Communiceren

Vooral op vrijdagen gaan volgens Snels veel dingen mis, omdat de keuken en de verpleegafdelingen niet goed met elkaar communiceren over voeding. “De vrijdag is een klassiek geval. Dan rekent de keuken op de patiënt, terwijl de arts heeft besloten om die zo vlak voor het weekend toch te ontslaan.”

Miljoenen

Snels denkt dat ziekenhuizen best in staat zijn voedselverspilling terug te dringen. Zo zouden ze zeker 15 tot 20 procent kunnen besparen. “Als je kijkt naar alle Nederlandse ziekenhuizen, kan dat miljoenen opleveren.”

Lees het hele artikel over voedselverspilling in de zorg op de website van Trouw.

 

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels