nieuws

Kruidkoek om allergie te bepalen

Eten & Drinken

Na een succesvolle pilot, op een kinderafdeling van een gerenommeerd academisch ziekenhuis, introduceert Chef Martin: Kruidkoek ten behoeve van dubbelblinde placebogecontroleerde voedselprovocatie.

Om een allergie voor bepaalde voedingsstoffen veilig en goed te testen, wordt steeds vaker gepleit voor het gebruik van dubbelblinde placebogecontroleerde voedselprovocatie tests. Een van de voordelen van een dubbelblinde test ten opzichte van een open test is het minder voorkomen van fout positieve uitslagen. Chef Martin heeft op basis van gevalideerde receptuur, ontwikkeld door B.J. Vlieg-Boerstra et al*, speciale kruidkoek geproduceerd die kan worden ingezet bij het uitvoeren van deze dubbelblinde voedselprovocatie. Daarmee biedt Chef Martin een pasklare oplossing voor instellingen waar voedselprovocaties plaatsvinden.

Er zijn vier varianten kruidkoek beschikbaar voor het testen van de allergenen:

  1. Kippenei
  2. Pinda
  3. Hazelnoot
  4. Cashewnoot

Onderscheidende kenmerken:

  • Hoge einddosering van het allergeen.
  • Laag vetgehalte.
  • De kruidkoek is onder gecontroleerde omstandigheden bereid en zeer constant van samenstelling, waardoor een vast doseerschema kan worden gehanteerd.
  • Bereid volgens HACCP-normen; positive release (microbiologisch).
  • De placebovariant van kruidkoek is door Chef Martin gecontroleerd op afwezigheid van het betreffende allergeen d.m.v. een sneltest.
  • Door de producten tijdens het bakproces af te dekken, is de maillardreactie geminimaliseerd.
  • Productspecificatiebladen van de producten zijn beschikbaar.
  • Door gebruik van productiecodes is verificatie van het type testvoeding achteraf altijd traceerbaar.
  • De kruidkoek is direct na bereiding diepgevroren en daardoor bij -18°C minimaal 6 maanden houdbaar.
  • Makkelijk te portioneren.

Neem voor meer informatie contact op met Ira van der Plas (diëtiste Chef Martin), ira.van.der.plas@marfo.com Telefoonnummer 0320-293800

* Vlieg-Boerstra et al. Validation of novel recipes for double-blind, placebo-controlled food challenges in children and adults.Allergy 2011;66:948-954

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels