nieuws

‘Nog weinig uitgezocht over voeding en gezondheid’

Eten & Drinken

Op het gebied van voeding en gezondheid is nog heel weinig uitgezocht, zegt onderzoeker Suzanne Tummers-Stienen. Daarom wil ze een vervolg schrijven op haar boek ‘Voedselbesteding in de zorg’ , vertelt ze aan Gastvrije Zorg Tummers-Stienen, onderzoeker en business consultant bij Bidvest Deli XL, wil een antwoord vinden op de vraag ‘Wat kan voeding doen voor […]

‘Nog weinig uitgezocht over voeding en gezondheid’

Op het gebied van voeding en gezondheid is nog heel weinig uitgezocht, zegt onderzoeker Suzanne Tummers-Stienen. Daarom wil ze een vervolg schrijven op haar boek ‘Voedselbesteding in de zorg’ , vertelt ze aan Gastvrije Zorg

Tummers-Stienen, onderzoeker en business consultant bij Bidvest Deli XL, wil een antwoord vinden op de vraag ‘Wat kan voeding doen voor de zorg?’. Want daar is nog weinig onderzoek naar gedaan, zegt Tummers-Stienen. Daar is volgens haar een plausibele reden voor. “Gezondheid is erg individueel bepaald, omdat het nauw samenhangt met het genetisch materiaal, leefstijl, leeftijd, enzovoorts. Dat betekent dat het heel kostbaar is om voor een individu uit te gaan zoeken wat gezond is. Bovendien is het lastig om algemene waarheden te verkondigen als het om gezonde voeding gaat. Daarnaast zit je met de vraag: wie gaat dat betalen? Daar loopt het spaak.”

Voeding

Tummers-Stienen is voor haar boek over voedingsbudgetten in gesprek geweest met verschillende UMC’s, die historisch gezien het meest hebben bezuinigd op voeding. “Ik heb gezegd dat ze 100 procent kunnen bezuinigen op voeding, maar dat dat uiteindelijk maar een half procent oplevert. Daar ga je het verschil niet mee maken.”

Lees ook: ‘Voeding is altijd bijzaak geweest in medische wereld’

Gezondheid

Zelf denkt Tummers-Stienen dat als de UMC’s niet zouden bezuinigen op voeding, de totale lasten omlaag zouden kunnen gaan. “Je kunt voeding inzetten om de gezondheid van je cliënten te bevorderen. Maar ja, de grootste financiers van medische onderzoeken zijn niet de foodservicebedrijven; dat zijn de farmaceutische bedrijven. Die investeren niet in onderzoeken die hun eigen product overbodig maken.”

banner voeding in de zorg whitepaper

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels