nieuws

Vooral ouderen lopen risico op uitdroging

Eten & Drinken

Iedereen kan uitgedroogd raken, maar de groep die het meeste risico loopt, zijn ouderen. Waarom precies? Ouderen zijn anders dan jongeren. Zo is het dorstgevoel van Martijn van 20 jaar niet te vergelijken met dat van de 83-jarige Anne. Ten opzichte van Martijn heeft zij een verminderd dorstgevoel. Daardoor zal ze ook minder snel in […]

Vooral ouderen lopen risico op uitdroging

Iedereen kan uitgedroogd raken, maar de groep die het meeste risico loopt, zijn ouderen. Waarom precies?

Ouderen zijn anders dan jongeren. Zo is het dorstgevoel van Martijn van 20 jaar niet te vergelijken met dat van de 83-jarige Anne. Ten opzichte van Martijn heeft zij een verminderd dorstgevoel. Daardoor zal ze ook minder snel in de gaten hebben dat ze uitdroogt.

Als je ouder wordt. is de kans aanwezig vergeetachtiger wordt. Ouderen die kampen met een wat versleten geheugen, lopen ook risico minder te drinken, simpelweg omdat ze vergeten een glas water of sap tot zich te pakken.

Lees ook: ’10 redenen waarom patiënten te weinig drinken’

Iedereen kan ziek worden, niet voor niets heeft elk ziekenhuis een kinderafdeling. Maar naarmate we ouder worden, lopen we meer risico last te krijgen van kwalen. Mensen die ziek zijn hebben vaak meer behoefte aan vocht dan gezonde mensen. Iemand die bijvoorbeeld last heeft van zijn darmen, heeft niet zelden ook te maken met diarree – een belangrijke oorzaak van uitdroging. Vaak hebben ouderen ook last van slikproblemen, waardoor ze minder eten en drinken tot zich nemen. Ook dan ligt uitdroging op de loer.

Meer weten? Bekijk het dossier Vochtbalans.

Bron: Gunilla Boomsma, diëtist

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels