nieuws

Zuivel en ondervoeding: 6 feiten

Eten & Drinken

Melk en melkproducten zijn een belangrijk onderdeel van een gezond voedingspatroon. Waarom eigenlijk? Zuivelproducten zijn een bron diverse voedingsstoffen die van belang zijn bij het behoud van organen en weefsels. Zuivelproducten hebben een grote nutriëntendichtheid en kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de inname van nutriënten die met name van belang zijn voor kwetsbare ouderen, […]

Zuivel en ondervoeding: 6 feiten

Melk en melkproducten zijn een belangrijk onderdeel van een gezond voedingspatroon. Waarom eigenlijk?

  1. Zuivelproducten zijn een bron diverse voedingsstoffen die van belang zijn bij het behoud van organen en weefsels.
  2. Zuivelproducten hebben een grote nutriëntendichtheid en kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de inname van nutriënten die met name van belang zijn voor kwetsbare ouderen, zoals eiwit, calcium en vitamine B12.
  3. De kwaliteit van voedingseiwitten wordt bepaald door de aanwezige hoeveelheden van essentiële aminozuren, de verteerbaarheid van het betreffende eiwit in de dunne darm en de biologische beschikbaarheid van de aminozuren. Dierlijke eiwitten (bv. uit melk, eieren, vis en vlees) onderscheiden zich van plantaardige eiwitten omdat zij een verteerbaarheid hebben van meer dan 90 procent
  4. Bovendien bevatten eiwitten uit zuivel relatief grote hoeveelheden essentiële aminozuren die niet door het menselijk lichaam zelf kunnen worden samengesteld
  5. Zuivelproducten leveren een belangrijke bijdrage aan de inname van micronutriënten van Nederlandse ouderen: onder andere 68 procent van de totale calciuminname, 44 procent van de totale vitamine B12 inname, en 10 procent van de vitamine D inname is afkomstig uit zuivelproducten. De grootste bijdrage is afkomstig uit kaas en melk (Vissers, 2011).
  6. Bij ouderen in ziekenhuizen en instellingen is 24 tot 30 procent van de dagelijkse eiwitinname afkomstig uit melk en melkproducten, en 6 tot 8 procent uit kaas (Tieland, 2012 (1))

Bron: FrieslandCampina Institute

 


Download gratis één van deze whitepapers over (onder)voeding:

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels