nieuws

‘Bij ons zijn koffierondes ondenkbaar!’

Eten & Drinken

Bewoners van vier Avoord-instellingen moeten sinds mei betalen voor een kopje koffie of thee, zo schreven regionale kranten. “Het ligt anders dan het bericht suggereert”, vertelt communicatieadviseur Barbara Schoutens van Avoord in de nieuwe editie van Gastvrije Zorg. “Iedere cliënt met een zzp-indicatie krijgt koffie of thee”, aldus Schoutens. “Ofwel in natura, zoals binnen de […]

‘Bij ons zijn koffierondes ondenkbaar!’

Bewoners van vier Avoord-instellingen moeten sinds mei betalen voor een kopje koffie of thee, zo schreven regionale kranten. “Het ligt anders dan het bericht suggereert”, vertelt communicatieadviseur Barbara Schoutens van Avoord in de nieuwe editie van Gastvrije Zorg.

“Iedere cliënt met een zzp-indicatie krijgt koffie of thee”, aldus Schoutens. “Ofwel in natura, zoals binnen de kleinschalige woonvormen. Ofwel middels een vergoeding wanneer iemand in een zorgappartement woont; zij kunnen immers vanuit hun eigen keuken zichzelf of hun bezoek voorzien van koffie of thee die ze zelf in huis halen en zetten. Zo stimuleren we zelfstandigheid en zelfredzaamheid. Spreekt men af in het grand café, dan is de koffie en de thee niet meer gratis maar wordt die betaald. Net zoals dat al gold voor andere consumpties.”

Ontmoetingen

De gratis koffie en thee waren service. De grand cafés zijn uitgegroeid tot heuse ontmoetingsplaatsen. Ouderen hoeven niet ver de deur uit om er even tussenuit te zijn en onder de mensen te komen. Schoutens: “Nieuw is dat we besloten hebben dat onze grand cafés kostendekkend moeten gaan draaien. Dat heeft alles te maken met onze plannen om ontmoetingen nog meer te stimuleren, ook voor omwonenden in de wijk. Gratis koffie en thee past daar niet bij. In een willekeurig restaurant of café betaal je immers ook voor je koffie en thee.”

Lees ook: Succes met luxe koffie en Bossche bollen

Zelfstandig

De verwarring lijkt te zijn ontstaan omdat de meeste mensen toch nog het klassieke beeld van een verpleeghuis hebben; alles wordt uit handen genomen en men wordt verpleegd op zaal of in een piepklein kamertje. “Dat is zo ouderwets”, zegt Schoutens. “Vanaf 2006 wonen bij ons ouderen ofwel in een appartement van minstens tachtig vierkante meter ofwel in een beschermde, kleinschalige woonvorm, bijvoorbeeld als gevolg van vergevorderde dementie. We stimuleren zelfstandigheid, privacy en keuzevrijheid. Dus, kun je zelf koffie zetten, dan blijf je dat gewoon doen. We lopen samen met een aantal andere zorginstellingen met deze zorgfilosofie op de troepen vooruit. Bij ons zijn koffierondes ondenkbaar!”

Lees het hele verhaal in de nieuwe editie van Gastvrije Zorg, die 27 juni verschijnt.

Gastvrije Zorg nog nooit gelezen? Ongelooflijk! Bekijk hier onze edities online. 

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels