nieuws

Niemand is verantwoordelijk voor voeding

Eten & Drinken

35 procent van thuiswonende ouderen is ondervoed. Volgens Eeke van der Veen, voorzitter van de Stuurgroep Ondervoeding, beginnen de problemen al in het ziekenhuis.

Niemand is verantwoordelijk voor voeding

Voeding, zowel in een verpleeghuis als in het ziekenhuis, is niet een apart specialisme, weet de voorzitter van de Stuurgroep. “Dus niemand in een zorginstelling is uiteindelijk verantwoordelijk voor voeding. Iedereen doet het er een beetje bij.”

Lees ook: Stuurgroep Ondervoeding richt zich op thuiswonende ouderen

Mensenwerk

Ook de overdracht vanuit het ziekenhuis naar de eerste lijn is vaak niet goed, zegt Van der Veen. “In het ziekenhuis kun je constateren dat iemand ondervoed is, maar daarmee is het probleem niet opgelost. De protocollen en richtlijnen voor het vaststellen van ondervoeding kun je wel maken, maar de uitvoering daarvan is mensenwerk. Je ziet dat bij de overdracht het hele voedingsaspect niet meer aan de orde komt.”

Bewustwording

De oplossing is volgens Van der Veen niet bepaald simpel. “Het is meer een constatering van de belemmeringen. Een oplossing is er niet een, twee, drie. We kunnen in ieder geval de bewustwording vergroten. Dat is iets waar we aan werken, zodat de overdacht georganiseerder gaat verlopen.”

Lees het hele interview met Eeke van der Veen in de eerstvolgende editie van Gastvrije Zorg, die 27 juni verschijnt.  Bekijk hier onze vorige uitgaves.

 


Download gratis één van deze whitepapers over (onder)voeding:

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels