nieuws

Slow Food in Nederland van start

Eten & Drinken

Slow Food, de internationale beweging die zich inzet voor lekker, puur en eerlijk eten, lanceert de Nederlandse tak van de Slow Food Chefs Alliantie, een verbond tussen chefs en kleinschalige voedselproducenten. In hun restaurants, instellingskeukens en cateringbedrijven brengen Alliantiechefs tijdens de principes van Slow Food dagelijks in de praktijk.  Op de foto: Geert Burema van […]

Slow Food in Nederland van start

Slow Food, de internationale beweging die zich inzet voor lekker, puur en eerlijk eten, lanceert de Nederlandse tak van de Slow Food Chefs Alliantie, een verbond tussen chefs en kleinschalige voedselproducenten. In hun restaurants, instellingskeukens en cateringbedrijven brengen Alliantiechefs tijdens de principes van Slow Food dagelijks in de praktijk. 

Op de foto: Geert Burema van restaurant Merkelbach in Amsterdam (links) en Christopher Vermeer van restaurant Vermeer, eveneens in Amsterdam (foto: Slow Food).

Inmiddels hebben zich meer dan dertig Nederlandse chefs aangesloten bij de Slow Food Chefs Alliantie. Ze komen uit diverse disciplines van de horeca, koken op alle mogelijke niveaus en zijn geografisch verspreid van Lauwersoog aan de Waddenzee tot Hulst in Zeeuws-Vlaanderen. Amsterdam telt momenteel acht Alliantiechefs.

Voor een complete lijst van deelnemende chefs, klik hier.

“Het enthousiasme waarmee Nederlandse chefs het idee van de Alliantie hebben omarmd laat zien dat Slow Food en z’n gedachtengoed springlevend zijn”, zegt Jack Stroeken, de nieuw aangetreden voorzitter van Slow Food Nederland. “Mensen zijn op zoek naar authenticiteit. Duurzame, kleinschalig geteelde streekproducten zijn hot, ook in de horeca. Slow Food maakt zich al 25 jaar sterk voor zulke producten.”

Bedreigen producten

Die betrokkenheid blijkt onder meer uit de snelle groei van de Nederlandse Ark van de Smaak, de Slow Food-catalogus van ‘bedreigde’ producten. De Nederlandse Ark kende begin 2013 nog geen twintig producten. Dit jaar zal het aantal stijgen naar 150, waarbij de nadruk zal liggen op groente-, fruit- en aardappelrassen. Wereldwijd biedt de Ark nu onderdak aan 1750 producten. Klik hier voor het complete overzicht.

Lees ook ‘Koks weten vaak niet wat patiënten lekker vinden’

Lokaal

Leden van de Slow Food Chefs Alliantie zijn gedreven horeca-professionals die zich inzetten voor het doorbreken schaalvergroting in de voedselindustrie. Ze zoeken bij de samenstelling van hun kaart allereerst producten uit de Ark van de Smaak. Ze gebruiken bij voorkeur lokaal gekweekte, gefokte of gevangen producten van kleinschalige boeren, fokkers en kwekers. Daarnaast vertellen ze graag het verhaal rond de herkomst van hun ingrediënten.

De Slow Food Chefs Alliantie is in 2009 in Italië opgericht door de Slow Food Foundation for Biodiversity. Bij de Italiaanse Alliantie zijn ruim driehonderd chefs aangesloten. In Groot-Brittannië heeft de Alliantie rond de honderd leden, en ook in Marokko zijn een zevental Alliantie-restaurants te vinden. Naar verwachting zullen er eind 2014 ruim vijftig chefs lid zijn van de Nederlandse tak.

Puur

Slow Food Nederland is onderdeel van de internationale Slow Food-beweging. Onder het motto ‘Lekker, puur en eerlijk’ streeft Slow Food naar duurzaamheid en een terugkeer van de menselijke maat in voeding en de hele voedselketen, van boer tot supermarkt. Slow Food telt wereldwijd meer dan 100.000 leden, van wie zo’n 3000 in Nederland.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels