nieuws

Stuurgroep Ondervoeding richt zich op thuiswonende ouderen

Eten & Drinken

De Stuurgroep Ondervoeding concentreert zich de komende tijd vooral op thuiswonende ouderen. Dat zegt voorzitter Eeke van der Veen in de nieuwe editie van Gastvrije Zorg. Ondervoeding blijft een groot probleem in Nederland, met name bij thuiswonende ouderen. Van die groep is 35 procent nog steeds ondervoed. “Dan hebben we toch wel een probleem met […]

Stuurgroep Ondervoeding richt zich op thuiswonende ouderen

De Stuurgroep Ondervoeding concentreert zich de komende tijd vooral op thuiswonende ouderen. Dat zegt voorzitter Eeke van der Veen in de nieuwe editie van Gastvrije Zorg.

Ondervoeding blijft een groot probleem in Nederland, met name bij thuiswonende ouderen. Van die groep is 35 procent nog steeds ondervoed. “Dan hebben we toch wel een probleem met elkaar”, aldus Van der Veen.

Mensenwerk

De voorzitter van de Stuurgroep Ondervoeding kijkt als eerste naar de overdracht van het ziekenhuis naar de eerste lijn. “In het ziekenhuis kun je constateren dat iemand ondervoed is, maar daarmee is het probleem niet opgelost. De protocollen en richtlijnen voor het vaststellen van ondervoeding kun je wel maken, maar de uitvoering daarvan is mensenwerk. Voeding, zowel in een verpleeghuis als in het ziekenhuis, is niet een apart specialisme. Dus niemand in een zorginstelling is uiteindelijk verantwoordelijk voor voeding. Iedereen doet het er een beetje bij. Je ziet dat bij de overdracht het hele voedingsaspect niet meer aan de orde komt.”

Lees ook Ondervoeding: de taken van de voedingsassistent

Ondervoeding

Een ander problemen is dat thuiswonende ouderen moeilijk te bereiken zijn. “Je moet daarom de huisarts heel goed bewerken, die vormt namelijk de centrale spil in de thuiszorg. Die huisarts heeft meer tijd nodig om aandacht te geven aan ondervoeding. We willen methodes ontwikkelen om huisartsen daarbij te helpen. We praten met een aantal fondsen om te kijken of daar geld voor is.”

Controleren

Van der Veen ziet ook een grotere rol weggelegd voor mantelzorgers. “Ik weet uit eigen ervaring dat er bij dementerenden die thuis wonen maaltijden worden neergezet, maar dat niemand checkt of die ook worden opgegeten. Mantelzorgers moeten echt controleren of mevrouw of meneer twee of drie keer per dag eet en genoeg drinkt. Ook bij de familie moet duidelijk zijn dat ze op moeten letten. Iedereen die met een dementerende oudere te maken heeft, moet dat tussen de oren hebben.”

Lees het hele interview met Eeke van der Veen in de nieuwe editie van Gastvrije Zorg, die 27 juni verschijnt.  

Nog niet bekend met Gastvrije Zorg? Bekijk hier onze vorige uitgaves

banner voeding in de zorg whitepaper

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels