nieuws

Waarom is (meer) drinken belangrijk?

Eten & Drinken

Een mens moet per dag ongeveer 1,5 liter vocht tot zich moet nemen. En die 1,5 liter is niet voor niets. U, de mensen om u heen, iedereen bestaat voor een heel groot gedeelte uit water. Het lichaam van vrouwen bestaat gemiddeld voor 52 procent uit vocht en dat van mannen voor 63 procent. Baby’s […]

Waarom is (meer) drinken belangrijk?

Een mens moet per dag ongeveer 1,5 liter vocht tot zich moet nemen. En die 1,5 liter is niet voor niets.

U, de mensen om u heen, iedereen bestaat voor een heel groot gedeelte uit water. Het lichaam van vrouwen bestaat gemiddeld voor 52 procent uit vocht en dat van mannen voor 63 procent. Baby’s bestaan zelfs voor 75 procent uit vocht.

En dat moet steeds aangevuld worden, want we transpireren ook. Wat dat betreft zijn mensen net planten. En dat water dragen we niet voor jan met de korte achternaam mee. Nee, het vocht vervult een zeer belangrijke functie.

Zuurstof

Bloed, dat bestaat voor 83 procent uit water, vervoert zuurstof en voedingsstoffen naar organen. Ook zorgt bloed voor de afvoer van afvalstoffen. Vocht speelt ook een belangrijke rol in een goede werking van de spijsvertering en de afvoer van afvalstoffen uit het lichaam.

Lees ook 9 tips: Zo laat je patiënten tóch drinken

Kuren

Minder vocht in het lichaam leidt dus tot een intern transportsysteem dat uiteindelijk kuren gaat vertonen en een spijsvertering die niet optimaal werkt. Dat leidt ertoe dat we ons minder prettig gaan voelen. Uiteindelijk kunnen er zelfs complicaties optreden als er langdurig te weinig vocht in het lichaam aanwezig is.

Wie weet alle antwoorden? Doe de grote Vochtquiz!

 

Meer weten over drinken en het belang van vochtbalans? Bekijk het dossier op Gastvrijezorg.nl.

Bronnen: het Voedingscentrum, Gunilla Boomsma (diëtist)

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels