nieuws

Weinig aandacht voor ondervoeding bij thuiswonende ouderen

Eten & Drinken

De Stuurgroep Ondervoeding gaat zich de komende periode vooral richten op thuiswonende ouderen. Want, zegt voorzitter Eeke van der Veen, er is te weinig aandacht voor ondervoeding bij deze risicogroep.

Weinig aandacht voor ondervoeding bij thuiswonende ouderen

Waar het aantal gevallen van ondervoeding in ziekenhuizen en in de verpleeg- en verzorgingshuizen de afgelopen jaren is afgenomen, is 35 procent van thuiswonende ouderen nog steeds ondervoed.

Lees ook: Niemand is verantwoordelijk voor ondervoeding

Aandoeningen

Er is meer aandacht nodig voor ondervoeding bij thuiswonende ouderen, zegt Van der Veen: “Deze mensen hebben vaak verschillende aandoeningen. Ondervoeding blijft daarbij een beetje achter. Mensen worden gewassen, krijgen medicijnen, maar voeding, wat in grote mate de kwaliteit van leven bepaalt, loopt daar een beetje tussendoor.”

Sluipenderwijs

Dat ondervoeding vaak wordt onderschat, is volgens Van der Veen niet vreemd. ““Eten is zo gewoon dat je je niet voor kunt stellen dat iemand niet normaal zijn of haar maaltijden nuttigt. Als iemand ondervoed begint te raken, zie je het ook niet echt. Het gebeurt vaak sluipenderwijs. Iemand eet normaal, maar slaat een keer een maaltijd over, eet niet meer goed. Het is nooit acuut.”

Lees het hele interview met Eeke van der Veen in de nieuwe editie van Gastvrije Zorg, die vrijdag verschijnt.

Bekijk hier onze vorige uitgaves.

 


Download gratis één van deze whitepapers over (onder)voeding:

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels