nieuws

IJsjes en extra water voor ouderen

Eten & Drinken

IJsjes en extra water moeten bewoners van bejaardencentra verkoeling geven tijdens deze warme periode. In de meeste verzorgingshuizen en verpleeghuizen is vanwege de verwachte warmte een hitteprotocol van kracht geworden.

IJsjes en extra water voor ouderen

Het protocol omvat maatregelen om de ouderen te beschermen tegen de hitte. Ouderen zijn namelijk extra kwetsbaar bij warm weer.

Lees ook: Wat is vochtbalans? Vijf feiten op een rij

IJscokar

Zorginstelling Florence, met verschillende verzorgingshuizen in de regio Haaglanden, laat dit weekend zelfs een ijscokar rondgaan. Bewoners krijgen om het halfuur extra drinken. De medewerkers van zorggroep Vivium gaan vaker bij bewoners langs om te kijken of het nog goed met ze gaat.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft het Nationaal Hitteplan in werking gesteld wegens verwachte temperaturen van boven de 30 graden. Dat betekent dat er extra maatregelen moeten komen voor kwetsbare groepen.

Volgens het Ouderenfonds zijn ouderen extra kwetsbaar, bijvoorbeeld omdat zij minder transpireren en minder dorstgevoel hebben. Ook kunnen medicijnen uitdroging en sufheid versterken.

Drinken

Het fonds adviseert ouderen onder meer om minstens twee liter water te drinken, en matig te zijn met alcohol en cafeïnehoudende dranken. Ook krijgen zij het advies om indien mogelijk alleen ‘s morgens naar buiten te gaan, goed te blijven eten en veel te rusten.

 

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels