nieuws

Is het nu afgelopen met de voedselverspilling?

Eten & Drinken

Van de 350 duizend warme maaltijden in zorginstellingen wordt gemiddeld 40 procent weggegooid, zegt Wageningen Food & Biobased Research. Samen met de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) wil het instituut dat probleem aanpakken.

Is het nu afgelopen met de voedselverspilling?

De twee gaan samenwerken om aandacht te vragen voor het verminderen van voedselafval. De NVZ ziet in Food & Biobased Research een kennispartner die haar leden kan helpen bij het terugdringen van voedselverspilling.

Lees ook: Stickers tegen voedselverspilling?

Joost Snels, onderzoeker bij Food & Biobased Research: “Door minder voedsel weg te gooien, kunnen ziekenhuizen besparingen realiseren. De financiële ruimte die hierdoor ontstaat kunnen zij bijvoorbeeld gebruiken om te investeren in kwalitatief nog betere maaltijden.”

Methodiek

Om voedselverspilling in kaart te brengen, heeft Food & Biobased Research een methodiek ontwikkeld. Samen met het ziekenhuis kijken de onderzoekers waar in het proces het meeste voedsel wordt weggegooid, zodat de ziekenhuizen gerichte maatregelen kunnen nemen om besparingen te realiseren.

Voedselafval

Verschillende ziekenhuizen hebben de methodiek al succesvol gebruikt. Zo hebben Rijnland Ziekenhuis en Ziekenhuis Gelderse Vallei onder andere aan kunnen tonen dat zij met nieuwe maaltijdconcepten minder eten weggooien en hun patiënten tevredener weten te stellen. “Dit initiatief past goed bij de doelmatigheids- en duurzaamheidsdoelstelling van ziekenhuizen”, zegt NVZ-voorzitter Yvonne van Rooy. “Bovendien zorgt het voor meer tevreden patiënten en draagt het bij aan betere zorg.”

 


Download gratis één van deze whitepapers over (onder)voeding:

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels