nieuws

Waarom scoren ziekenhuizen minder op eten en drinken?

Eten & Drinken

Uit de audits van Gastvrijheidszorg met Sterren 2014 blijkt dat het eten en drinken in verpleeg- en verzorgingshuizen en vooral ziekenhuizen minder gewaardeerd wordt dan in voorgaande jaren. Wat is er aan de hand?

Waarom scoren ziekenhuizen minder op eten en drinken?

Wat zijn de feiten? In 2013 is de gemiddelde score voor gastvrijheidszorg een 8, dit jaar een 8+. Voor eten en drinken zakt de score in 2013 naar een 7,5, dit jaar wordt een 7,7 behaald, in beide jaren dus een half procentpunt lager dan de algemene score. Dat is, zou je kunnen zeggen, nog steeds ruim voldoende of bijna goed, maar niettemin blijft dit onderdeel achter.

Weet u alles over gastvrijheidszorg in de praktijk? Kom naar de workshop!

Variatie

Een van de oorzaken is dat minder ziekenhuizen dit jaar de mogelijkheid bieden om de maaltijdkeuze à la minute door te geven. Verder blijkt uit de antwoorden van cliëntenraden dat ziekenhuizen niet altijd evenveel variatie bieden, aangepast aan de seizoenen, dat de keuze uit verschillende eetmomenten niet altijd even groot is, dat er minder keuze is uit halalproducten en dat minder ziekenhuizen jaarlijks met een onverwachte proef de cliënttevredenheid onderzoeken. Bij ondervoeding wordt minder vaak extra energierijke voeding bij de warme maaltijd en bij de broodmaaltijden aangeboden.

Uitdagingen

Volgens juryvoorzitter Jenneke van Veen kan het lastig zijn om het eten en drinken volledig aan te passen aan de wensen van cliënten vanwege de logistieke uitdagingen en de werktijden van de medewerkers. “Maar is het belangrijk dat de aandacht voor het eten en drinken niet verslapt maar juist verbetert. Let ook op het tegengaan van verspilling. Wat mij betreft wordt dat een extra aandachtspunt.” Lees alles over de uitkomsten van het onderzoek van Gastvrijheidszorg met Sterren in de nieuwe editie van Gastvrije Zorg, die 5 september verschijnt. Gastvrijheidszorg met Sterren wordt mede mogelijk gemaakt door: partners-600

 


Download gratis één van deze whitepapers over (onder)voeding:

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels