nieuws

Ondervoeding eist dagelijks een mensenleven

Eten & Drinken

Ziektegerelateerde ondervoeding leidt tot ongeveer vierhonderd doden per jaar in Nederland. Dat betekent dat er dagelijks minstens één patiënt overlijdt aan de gevolgen van ondervoeding.

Ondervoeding eist dagelijks een mensenleven

Dat concludeerde onderzoeksbureau SEO Economisch Onderzoek onlangs in het rapport Ondervoeding Onderschat, over de maatschappelijk gevolgen van ondervoeding. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van de Vereniging van Nederlandse Fabrikanten van Kinder- en Dieetvoeding.

Impact

“Een deel van de overlijdensgevallen zou voorkomen kunnen worden als in de gezondheidszorg meer rekening gehouden zou worden met de impact van ondervoeding bij zieke mensen en kwetsbare ouderen”, aldus Ellen van der Heijden, bureaudirecteur van de Stuurgroep Ondervoeding in NRC.

Lees ook: ‘Maatregelen om ondervoeding te voorkomen niet altijd bekend’

Volgens onderzoekster Lucy Kok is het opvallend dat meer dan twintig procent van patiënten in ziekenhuizen ondervoed is. “Dat verwacht je niet in Nederland”, zegt Kok in NRC. Kok wijst erop dat artsen verkeerd denken als het gaat om ondervoeding. Ze denken vaak dat het normaal is dat een zieke patiënt gewicht verliest.

Kosten

Het rapport van SEO Economisch Onderzoek heeft ook naar de kosten van ondervoeding in Nederland berekend. Ziektegerelateerd ondervoeding kost de Nederlandse gezondheidszorg jaarlijks 1,9 miljard euro, zo blijkt verder uit het onderzoek van SEO Economisch Onderzoek.

De kosten die ziekenhuizen maken, vormen de grootste kostenpost: 1,1 miljard euro. Dat komt onder meer door de kosten van medische voeding en het feit dat ondervoede patiënten langer in het ziekenhuis liggen. De gemiddelde ligduur in ziekenhuizen van ondervoede patiënten is 28 procent langer dan de gemiddelde ligduur van niet-ondervoede patiënten.

Thuiswonende ouderen

Een cliënt in een verpleeghuis die kampt met de gevolgen van ondervoeding, kost de Nederlandse zorg gemiddeld ruim 10 duizend euro. Volgens de onderzoekers zijn er nog onvoldoende studies naar ondervoeding onder thuiswonende ouderen. Van die groep is 35 procent ondervoed.

Bronnen: NRC en seo.nl

 


Download gratis één van deze whitepapers over (onder)voeding:

 

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels