nieuws

Voeding in de zorg zoveel meer dan voeding in de zorg

Eten & Drinken

Maaltijden in de zorg en de bereiding ervan is niet een doel, maar een middel. Dat is het credo waarmee de stichting Dichterbij een app heeft ontwikkeld die begeleiders inzicht en mogelijkheden biedt om eten en drinken te gebruiken als middel om de cliënt te versterken.

Voeding in de zorg zoveel meer dan voeding in de zorg

Eteniszoveelmeer.nl is een applicatie waarop iedereen die te maken heeft met mensen met een beperking, informatie kan vinden over eten en drinken in combinatie met empowerment en participatie. Hoe betrek je mensen meer bij alle activiteiten rondom eten en drinken? Wat doet het voor iemand wanneer hij op zijn eigen manier kan helpen met koken, de tafel afruimen, boodschappen doen of kan werken aan het opbouwen van zijn netwerk?

Lees ook: Voeding brengt topsport en zorg samen

De mobiele website bevat een 10-stappenplan, tientallen tips, verhalen uit de praktijk en een film waarin onder andere cliënten vertellen over hun ervaringen. De nadruk van de web-app ligt op de mogelijkheden tot het versterken van de cliënt door het gebruik van eten en drinken als activiteit. Daarom vindt de gebruiker ook tips over hoe ze doelen kunnen formuleren en opnemen in het individuele ondersteuningsplan van cliënten.

Empowerment

De boodschap van Eteniszoveelmeer.nl ligt met nadruk op empowerment door middel van eten en drinken. Daarnaast zijn er ook verwijzingen opgenomen naar websites, apps en boeken over gezond eten, slikproblemen, over- en ondergewicht, duurzaamheid en meer. De app is te gebruiken door zowel begeleiders als familie en andere verwanten.

Proeftuintjes

De app van Dichterbij is ontstaan vanuit het project Proeftuintjes waarin projectleider Phyllis den Brok verschillende locaties van Dichterbij begeleidde in het ‘anders kijken naar eten en drinken’. In Veghel, Velp, Oss, Uden en Venlo zijn vorig jaar pilots gestart om te kijken hoe wordt omgegaan met eten en drinken en hoe de participatie van cliënten vergroot kan worden.

Bekijk hier de film over de resultaten.

 


Download gratis één van deze whitepapers over (onder)voeding:

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels