nieuws

‘Beleid verwatert zonder stok achter de deur’

Eten & Drinken

Het is een bekend verschijnsel: een adviesbureau doet z’n werk en medewerkers hebben een verbeterslag gemaakt. Maar naar een bepaalde periode zakt alles wat ze geleerd hebben weer weg. Ook als het gaat om voedselverspilling. Adrie Jongenelen van adviesbureau The FoodProfessor denkt een oplossing gevonden te hebben.

‘Beleid verwatert zonder stok achter de deur’

Jongenelen lanceerde in december een tool om voedselverspilling tegen te gaan. “Ik zag bij klanten uit mijn adviespraktijk het gevaar dat het ingezette beleid verwatert als er geen stok achter de deur is. Dat heeft me aan het denken gezet: er moet een registratie komen. Toen ben ik The Food & Waste Scan gaan ontwikkelen. Een tool waarmee je meer inzicht krijgt in het productieproces en de distributie van de maaltijden.”

Verspilling

Hij legt uit hoe het werkt: “Je voert de gerechten in; het systeem registreert de productiegegevens. Zo kan je op locatieniveau of per afdeling meten wat de verspilling is en daar maatregelen op nemen. Er komt een heel bewustwordingsproces op gang. Vorig jaar bleek bij pilots een besparing van 15 tot 22 procent op de voedingskosten. Ik ben nu bezig met de verdere professionalisering.”

Gastvrijheid

Volgens Jongenelen is er veel belangstelling voor de tool. “Daar ben ik blij om, want ik ben er van overtuigd dat de zorg veel minder voedsel kan verspillen. En als de besparing wordt omgezet in meer gastvrijheid is dat helemaal fantastisch.”

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels