nieuws

Meer voedselinfecties, maar minder ernstig

Eten & Drinken

Goede hygiëne in de gehele voedselketen helpt infecties of vergiftigingen te voorkomen. Of het bewustzijn toeneemt, is de vraag, want het aantal meldingen van mensen die na een hapje of maaltijd ziek worden, blijkt volgens de laatste cijfers toe te nemen.

Meer voedselinfecties, maar minder ernstig

Het gaat om cijfers uit 2013, die het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM onlangs publiceerde. Grote uitbraken van voedselinfecties of -vergiftigingen bleven in Nederland uit in dat jaar, maar er waren wel meer meldingen dan in 2012. In totaal kwamen er 290 meldingen binnen, veertien meer dan het jaar daarvoor.

Lees ook: Veiligvoedsel-hattrick voor ziekenhuis Nij Smellinghe

Norovirus

Dit alles blijkt uit een analyse van de registratiecijfers in 2013 van voedselinfecties en -vergiftigingen afkomstig van de NVWA en de GGD’en. Net als in voorgaande jaren waren campylobacter en het norovirus de meest voorkomende verwekkers van voedselinfecties of -vergiftigingen.

Oesters

Het ging in 2013 om onder meer de ongeveer honderd hoogleraren die ziek werden na een borrel en etentje in Amsterdam, zo’n vijftig bezoekers van een tweedaags evenement in Groningen die ziek werden door het norovirus en de mensen die ziek werden na het eten van oesters waarin ook het norovirus zat. Maar een grote uitbraak, zoals de met salmonella besmette zalm in 2012 waar zelfs vier mensen aan overleden, was er in 2013 niet.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels