nieuws

‘Ontkoppeld koken brengt rust’

Eten & Drinken

Waarom stappen zorgkeukens over naar ontkoppeld koken? En hoe bevalt het in de praktijk? Gastvrije Zorg sprak met drie koks over de omschakeling, het testen en de voordelen van deze kookwijze. Als eerste: Patrick Scheepbouwer, hoofd Voeding Sophia Revalidatie, Den Haag.

‘Ontkoppeld koken brengt rust’

De cliëntenraad van Sophia Revalidatie wilde de warme maaltijd naar de avond brengen. Daarom koos het revalidatiecentrum in 2013 voor een ander kookproces. “Tot die tijd kookten we gekoppeld, met de warme maaltijd tussen de middag”, vertelt Scheepbouwer. “Als we niet waren overgestapt, hadden we in de avond veel langer moeten doorwerken.”

Veel onrust

Medewerkers moesten wennen aan de nieuwe manier van werken. Zo was er veel onrust over de werktijden: van 7 tot half 4 of van 10 tot half 7. “Gemiddeld heeft een medewerker twee avonddiensten per week. In het weekend is er een kok aanwezig van half 3 tot half 7. Ik vind dat belangrijk; ik wil de verantwoordelijkheid voor de maaltijden niet alleen bij een keukenassistent neerleggen, ook vanwege de vele dieetwensen.”

Lees ook: De 5 regels van goed regenereren

Ook het kookproces werd volgens Scheepbouwer aanvankelijk met veel wantrouwen bekeken. “De koks noemden de maaltijd een opgewarmde prak. We hebben de medewerkers gelukkig kunnen overtuigen dat ontkoppeld koken wel degelijk een goede maaltijd oplevert als je de juiste stappen zet in het productieproces. De passie en de trots is terug.”

Voordelen

Ontkoppeld koken een aantal voordelen opgeleverd, zegt Scheepbouwer. “Er is meer rust in de keuken nu het productieproces in de ochtend ligt. Ook de afwas is overzichtelijker. En we gooien veel minder weg omdat je in delen kunt regenereren. In 2014 hebben we 65 duizend euro bespaard, mede omdat we de waste met twintig procent hebben teruggebracht. Een groot voordeel is ook dat de patiënten hun maaltijden direct zelf kunnen samenstellen aan de counter.”

Lees binnenkort meer in Gastvrije Zorg.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels