nieuws

Samenwerking met Duitse collega’s resulteert in minder voedselverspilling

Eten & Drinken

Het project Duurzaam Gezond bewijst dat slimmer eten en drinken in de zorg veel winst oplevert. Dat zeggen althans de initiatiefnemers.

Samenwerking met Duitse collega’s resulteert in minder voedselverspilling

Tijdens het ruim één jaar durende traject brachten de deelnemende zorginstellingen – het Radboudumc in Nijmegen, het Katholische Karl-Leisner-Klinikum in Kleve, Insula Dei Huize Kohlmann in Arnhem en Haus für Senioren Regina-Pacis in Kevelaer – hun voedselverspilling met bijna de helft terug, wat resulteerde in een forse kostenreductie. De basis van de besparing vormden een aantal verbetermaatregelen, variërend van herziene portiegroottes tot een gerichtere intake van ziekenhuispatiënten.

Smaakvolle maaltijden

De aanleiding voor Duurzaam Gezond was het besef dat patiënten in zorginstellingen gebaat zijn bij het nuttigen van verse, duurzame en smaakvolle maaltijden in een prettige ambiance. Het idee is dat zorginstellingen, door ook nog eens regionale producten voor te schotelen, hun band met de lokale samenleving versterken en bijdragen aan een schoner milieu. De deelnemende zorginstellingen optimaliseerden hun maaltijdvoorziening. Zo gooiden ze onder andere minder voedsel weg, kochten minder voedsel in en waren minder geld kwijt aan afvalverwerking. Dit leidde al met al tot aanzienlijke kostenbesparingen.

Succesvolle aanpak

Volgens de mensen achter Duurzaam Gezond is het project bijzonder vanwege de integrale kijk op de relatie tussen duurzaamheid en kosten. Zo zijn bijvoorbeeld aspecten als het inkoopproces, de manier van maaltijdbereiding en de communicatie tussen zorg- en keukenmedewerkers meegenomen.

Vandaag, woensdag 28 januari, vindt van 13.30 uur tot 16.30 uur in de Tuinzaal van Radboudumc het seminar ‘Slimmer eten en drinken in de zorg’ plaats, dat het einde van het succesvolle project markeert. Tijdens het seminar gaan verschillende praktijkmensen in op de belangrijkste onderzoeksresultaten. Vertegenwoordigers van deelnemende zorginstellingen vertellen over de succesvolle aanpak van het reduceren van voedselverspilling in hun organisatie. Verder krijgen deelnemers tips en trucs aangereikt om zelf met een ‘voedselplan’ aan de slag te gaan. Bijzondere aandacht is er voor het thema ‘de psychologie van het kiezen’.

Samenwerking

Duurzaam Gezond – een Duits-Nederlands Interreg IV A project – is een grensoverschrijdende samenwerking tussen Stichting Landwaard, Stichting Diverzio en iSuN Fachhochschule Münster. Deze laatste twee partijen verzorgden het praktijkonderzoek naar de verduurzaming van maaltijdvoorzieningen in de vier zorginstellingen. Daarbij maakten ze gebruik van de kennis en ervaring van de Sint Maartenskliniek, die al ruim meerder jaren succesvolle ervaring heeft opgedaan met deze aanpak, en afvalverwerker ARN BV, allebei uit Nijmegen. Het project is medegefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

Foto: Diverzio

 

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels