nieuws

Veel ziekenhuizen zien chips en chocorepen door de vingers

Eten & Drinken

In het ziekenhuis draait het om gezondheid. Echter, als het gaat om voeding, blijken veel ziekenhuizen daar niet echt op te letten.

Veel ziekenhuizen zien chips en chocorepen door de vingers

Want in 82 procent van de Nederlandse ziekenhuizen staan snoepautomaten met een veelal ongezond snackaanbod. Het gaat dan om caloriebommen als zakjes chips, Mars en andere chocorepen, gevulde en andere koeken. Dat stelt het RTL-programma Editie NL naar aanleiding van een eigen onderzoek onder de ziekenhuizen.

Verder blijkt dat 67 procent van de ziekenhuizen geen beleid heeft voor het aanbod. Sommige ziekenhuizen geven aan wel iets gezonds aan te bieden, maar dan gaat het om minder dan 10 procent van het aanbod. Editie NL benaderde alle Nederlandse ziekenhuisorganisaties waarvan er 44, de helft, reageerden.

Meld u nu aan voor de gratis nieuwsbrief van Gastvrije Zorg!

Grens

Hoewel het Voedingscentrum voor gezonde tussendoortjes een grens van 110 calorieën hanteert, bevatten snoepautomaten in ziekenhuizen echter vaak snacks die daar ruim boven zitten. Er zijn uitzonderingen: ongeveer 60 procent van de ziekenhuizen biedt een gezond alternatief zoals broodjes kaas of rauwkost. Maar dat aanbod is gering in vergelijking met de ongezonde snacks.

“Een ziekenhuis is een plek waar mensen komen om beter te worden en dan is het volstrekt ongepast als mensen geconfronteerd worden met een ongezond snoep- en snackaanbod”, zegt directeur Gerda Feunekes van het Voedingscentrum in de uitzending.

Discussie

De PvdA gaat vragen stellen aan minister Edith Schippers van Volksgezondheid, weet Editie NL. Kamerlid Agnes Wolbert: “We doen veel moeite om een gezond aanbod in schoolkantines voor elkaar te krijgen, het zou goed zijn die discussie ook over het aanbod in ziekenhuizen te houden.”

Afspraken

Minister Schippers zegt dat het beleid erop gericht is dat er ook gezonde keuze kan worden gemaakt. “Dat kan door gezond aanbod in de snoepautomaat maar ook in het restaurant of de kiosk van een ziekenhuis”, aldus de minister. Ze wijst erop dat de automatenbranche en de scholen al afspraken hebben gemaakt over een gezonder aanbod. “Ziekenhuizen kunnen hier ook afspraken over maken”, vindt ze.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels