nieuws

Voedselverspilling terugdringen is een vorm van gastvrijheid

Eten & Drinken

Iedereen die zich bezighoudt met maaltijden in de zorg, is – als het goed is – ook bezig met het terugdringen van voedselverspilling. En dat kan goed zijn voor de gastvrijheid binnen een organisatie.

Voedselverspilling terugdringen is een vorm van gastvrijheid

Want als de besparingen worden ingezet om de maaltijden te verbeteren, heeft waste management een directe invloed op de beleving van cliënten en patiënten. Daarover vertelt Adrie Jongenelen, directeur van adviesbureau The FoodProfessor, binnenkort in Gastvrije Zorg.

De maaltijd speelt volgens Jongenelen een grote rol in de beleving van gasten. En het zijn de medewerkers die een maaltijdconcept tot een succes of een teleurstelling maken. Besparen op mensen is dan ook geen goed plan, vindt Jongenelen. Besparen op waste, dát is de manier, zegt hij.

Voedselverspilling

De fout ligt volgens hem ‘bij managers die denken dat bij honderd procent inkopen de keuken wel dicht kan en de mensen naar huis kunnen’. “Kostenverlaging is leuk maar een goed maaltijdconcept moet vakkundig worden begeleid. Ik heb gezien bij het Alrijne, het vroegere Rijnland Ziekenhuis in Leiderdorp, dat besparing wel degelijk wordt bereikt, maar dan door voedselverspilling terug te dringen.”

Wat heeft het ziekenhuis met de besparingen gedaan? Jongenelen: “Ik heb het ziekenhuis geadviseerd om een koffieronde met verwenkoffie en een ambachtelijke soepwagen te introduceren. Die zijn er ook gekomen.”

Meld u nu aan voor de gratis nieuwsbrief van Gastvrije Zorg!

Jongelen heeft ervaring met de relatie tussen waste en gastvrijheid. Hij was hoofd voeding van het Máxima Medisch Centrum in Eindhoven toen het ziekenhuis een aantal jaar geleden overging op een nieuw maaltijdconcept. “We hebben toen de menucyclus doelbewust afgeschaft en het meals on wheels-concept Max à la Carte geïntroduceerd. Daarmee kan de patiënt ter plekke zijn eigen maaltijd samenstellen, geholpen door een getrainde medewerker die veel beleving rond de maaltijd biedt.”

Award

Met het nieuwe concept werd de voedselverspilling binnen het Máxima Medisch Centrum met zo’n 40 procent teruggebracht. De patiëntenwaardering ging van een 5,6 naar een 8 plus. “Het concept leverde ons in 2011 de No Waste Award op van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Inmiddels is meals on wheels niet meer weg te denken in de zorg.”

Lees het hele interview met Adrie Jongenelen binnenkort in Gastvrije Zorg. Bekijk hier alle uitgaves tot nu toe.

Foto: Diverzio

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels