nieuws

Zes keer per dag eten in het Radboudumc

Eten & Drinken

Het Nijmeegse Radboudumc is met een experiment begonnen om het eten van patiënten beter af te stemmen op hun behoeften. Patiënten van twee afdelingen krijgen als proef een aantal keren per dag kleine porties eten.

Zes keer per dag eten in het Radboudumc

Het gaat om het experiment FoodforCare, waarin het ziekenhuis 380 gerechten heeft ontwikkeld samen met cateraar Maison van den Boer en het AYA Platform, een netwerk van jongeren met kanker, opgericht door het Radboudumc.

Het experiment FoodforCare moet eraan bijdragen dat patiënten voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen en eten weer plezierig wordt. Dat zorgt voor een sneller herstel.

Smaakvol

De gerechten bevatten alle belangrijke voedingswaarden die nodig zijn voor behandeling en herstel. “Doordat het eten er smaakvol uitziet en actief wordt aangeboden, gaan patiënten beter eten”, zo zegt het Radboudumc na de eerste pilots.

De hapjes worden afgestemd op de patiëntengroep. Zo hebben mensen die net een chemokuur hebben gehad, behoefte aan andere smaken en voedingsstoffen dan mensen die een hartoperatie hebben ondergaan.

Breed aanbod

Patiënten krijgen zes keer per dag bezoek van de voedingsassistent die uitlegt welke gerechten er op het menu staan. Het assortiment bestaat uit een breed aanbod van verse gerechten, zoals salades, soepshots, snacks en warme maaltijden in een pannetje.

Als het experiment slaagt, dan gaat het Radboud FoodforCare vanaf 2017 in het hele ziekenhuis invoeren.

Lees ook: ‘Mensen denken snel dat ze goed eten’

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels