nieuws

Ongezonde ziekenhuissnacks weer onder vuur

Eten & Drinken

Een kroketje, saucijzenbroodje of een gebakje op z’n tijd, daar is niets mis mee. Maar moet een ziekenhuis deze snacks aanbieden? Die discussie laait weer op.

Ongezonde ziekenhuissnacks weer onder vuur

En dat komt door het Algemeen Dagblad. In het kader van de jaarlijkse AD Ziekenhuis Top 100 heeft de krant een steekproef uitgevoerd onder elf van de zestien zogenaamde ‘obesitasziekenhuizen’. Deze ziekenhuizen voeren samen vijfduizend bariatrische ingrepen (maagband, maagverkleining, bypass) per jaar uit.

Uit de steekproef blijkt dat het eten in de restaurants en kiosken van deze ziekenhuizen verre van gezond is. Snacks en frituur voeren de boventoon, schrijft het AD. De ongezonde hap is vaak prominenter aanwezig dan de gezonde alternatieven en is vaak ook goedkoper.

“Een ziekenhuis is een plek om beter te worden”, zegt Roy van der Ploeg van het Voedingscentrum tegen de krant. “Dan helpt het niet als mensen geconfronteerd worden met een grotendeels ongezond assortiment.”

Verschil

Marion Doets, bedrijfsleider facilitair van het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht, verdedigde het voedingsaanbod in een interview op Radio 1. “Wat goed of slecht is, daar gaan mensen in eerste instantie zelf over”, aldus Doets. “Maar ik wil wel heel duidelijk een verschil maken tussen ons restaurant en de voeding voor patiënten dat niet vanuit het restaurant komt.”

Volgens Doets biedt het restaurant in het Albert Schweitzer ook gezonde opties aan, zoals vers fruit en verse jus d’orange.

Luister hier naar het interview met Marion Doets op Radio 1.

Snoepautomaten

Het is niet voor het eerst dat ongezonde voeding in ziekenhuizen tot discussie leidt. Uit een onderzoek eerder dit jaar, van het RTL-programma Editie NL, bleek dat in 82 procent van de Nederlandse ziekenhuizen snoepautomaten staan met een veelal ongezond snackaanbod.

In Amerika maken ze het nog bonter. Daar zijn in veel ziekenhuizen zelfs fastfoodrestaurants te vinden.

Bekijk hier de volledige Ziekenhuis Top 100. 

 

 

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels