nieuws

Phyllis den Brok bij boekpresentatie: ‘Eten is zoveel meer’

Eten & Drinken

Phyllis den Brok heeft 6 november haar boek ‘Meer eten minder zorg!’ gepresenteerd. Eten en drinken kan volgens Den Brok op vele manieren bijdragen aan de zelfredzaamheid van mensen, wat voor hen de kwaliteit van leven verbetert. “Eten en drinken als preventief middel, dat is waar ik voor ga.”

Phyllis den Brok bij boekpresentatie: ‘Eten is zoveel meer’

Door eten en drinken op een andere manier in te zetten zouden mensen meer eigen regie behouden, actiever blijven, zelfstandiger zijn en minder een beroep hoeven te doen op de zorg. In het boek beschrijft Den Brok wat de mogelijkheden hierin zijn aan de hand van praktische voorbeelden en resultaten uit projecten en onderzoeken.

Inzet van eten en drinken

Zeven jaar geleden zei Den Brok haar baan in de zorg op om haar bedrijf Phliss op te zetten, waarin ze zorginstellingen adviseert en implementaties verzorgt op het gebied van eten en drinken. Den Brok is onder ander initiator en projectleider geweest van de projecten ‘Een Mooie Maaltijd in Brabant’ en ‘Lekker Betrokken!‘. Ze vindt dat eten en drinken momenteel nog onvoldoende gebruikt wordt in de ondersteuning van kwetsbare mensen zoals ouderen of mensen met een (verstandelijke) beperking. Eetpunten zouden juist activerend en positief kunnen zijn. “Kwetsbaar zijn betekent niet niets meer kunnen doen.”

De maaltijd als oefentuin

Volgens Den Brok komen tijdens de maaltijdmomenten alle aspecten van zelfredzaamheid, zoals autonomie, lichaamshouding, veiligheid en het gebruik van hulpmiddelen, aan bod. “Eten is zoveel meer dan er alleen voor zorgen dat je in leven blijft. De maaltijd is een gratis oefentuin voor beweging, met mensen omgaan en om allerlei aspecten in zelfredzaamheid te borgen.”

Eyeopener

Een van de sprekers tijdens de boekpresentatie was Helen Flören, directeur van Dichterbij, waarvoor Den Brok het project ‘Proeftuintjes’ ontwikkelde. De samenwerking is volgens Flören een eyeopener geweest. “Waarom dek je bijvoorbeeld thuis wel de tafel gezellig en hier niet?” In 2013 zijn in Veghel, Velp, Oss, Uden en Venlo pilots gehouden om te kijken hoe de participatie van cliënten bij eten en drinken vergroot kan worden. “Dit boek kan veel mensen in de zorg inspireren om samen met cliënten met eten en drinken aan de slag te gaan”, aldus Flören.

Het boek kan worden besteld op Meeretenminderzorg.nl.

Lees ook: ‘Investeren in eten en drinken loont!’

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels