nieuws

Huisartsen starten vereniging voor leefstijl en voeding

Eten & Drinken

Een gesprek over voeding hoort thuis in de spreekkamer van de huisarts en de specialist. Dat zeggen twee huisartsen die hiervoor een vereniging hebben opgericht. De aanmeldingen stromen binnen.

Huisartsen starten vereniging voor leefstijl en voeding

Tamara de Weijer en Lotte Derksen, twee jonge huisartsen, hebben de Vereniging Arts en Voeding opgericht. Deze vereniging van artsen richt zich volledig op voeding en leefstijl. Inmiddels hebben driehonderd artsen zich aangemeld.

“Wij zijn twee huisartsen aan het begin van onze carrière”, schrijven de twee huisartsen op de website van het Arts en Voeding Congres. “Het onderwerp voeding gaat ons beiden erg aan het hart. Leefstijl in het algemeen heeft onze interesse, maar met voeding als belangrijkste pijler.”

De officiële start van de Vereniging Arts en Voeding is op 3 juni, tijdens het vijfde Arts en Voeding Congres in de Van Nellefabriek in Rotterdam.

Onderwijs over voeding

Volgens de initiatiefnemers is er veel te weinig aandacht voor voeding tijdens de opleiding. “Toen één van ons, vlak voor het einde van onze negenjarige huisartsenopleiding, een voordracht over voeding had gegeven, werd pijnlijk duidelijk hoe weinig aandacht er aan dit onderwerp was besteed tijdens de opleiding. Onderwijs over voeding, een primaire levensbehoefte die een rol speelt bij het ontstaan van tal van ziekten, is tijdens de opleiding een ondergeschoven kindje. Dit in tegenstelling tot de weken en weken onderwijs over medicatie en over zeldzame ziektes die we in ons leven hoogstwaarschijnlijk nooit zullen tegenkomen.”

Meer regie

De vereniging heeft als kernthema leefstijl, met voeding als de belangrijkste pilaar. “Een plek om kennis te bundelen en te delen, om zo samen een tegenwicht te kunnen bieden aan de groeiende zorgconsumptie. Het is van belang om patiënten meer regie over hun eigen leven te geven door middel van tools die ze aangereikt krijgen van artsen en praktijkondersteuners. En als we het gegons om ons heen horen, denken we dat zowel dokters als patiënten klaar zijn voor verandering. En wij zullen onze uiterste best doen hieraan een bijdrage te leveren”, aldus De Weijer en Derksen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels