nieuws

‘Weinig voordeel extra voeding voor ondervoede patiënt’

Eten & Drinken

Volgens een literatuurstudie van Zwitserse onderzoekers zorgt speciale voeding voor ondervoede patiënten niet voor een snellere genezing.

‘Weinig voordeel extra voeding voor ondervoede patiënt’

Deze patiënten liggen ook niet korter in het ziekenhuis en hun kans op een ziekenhuisinfectie of om binnen een paar maanden te overlijden daalt evenmin. De voeding zorgt er wel voor dat patiënten meer calorieën binnenkrijgen en toenemen in lichaamsgewicht.

Het onderzoek werd 21 december gepubliceerd in JAMA Internal Medicine, meldt het NRC.

Effect

De Zwitserse auteurs analyseerden 22 onderzoeken, uitgevoerd tussen 1982 en 2014, die keken naar het effect van extra voeding voor patiënten met ondervoeding of een verhoogd risico hierop. Uiteindelijk voldeden 22 studies aan de minimumeisen. Er is vooral gekeken naar oudere ziekenhuispatiënten met meerdere ziekten en die ondervoed zijn of daar een verhoogde kans op hebben.

Betrouwbare conclusies

Volgens de onderzoekers waren de studies echter van dermate slechte kwaliteit dat betrouwbare conclusies moeilijk zijn. Ook in 1998 en 2009 verschenen vergelijkbare studies die in hun conclusie opriepen tot beter uitgevoerde onderzoeken naar dit onderwerp.

1 op de 23

Ook in het begeleidend commentaar in het tijdschrift melden drie Amerikaanse artsen het effect van extra voeding bij deze patiënten ‘matig’ te vinden. Volgens hen moeten 23 patiënten extra voeding eten of drinken om één van hen enig voordeel te bezorgen.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels