nieuws

Aanbod van eten op een dag vaak ongunstig verdeeld

Eten & Drinken

Een gastvrij maaltijdconcept begint bij de opbouw van het eetpatroon, zegt Adrie Jongenelen, oud-hoofd voeding van het Máxima Medisch Centrum en tegenwoordig directeur van adviesbureau The FoodProfessor.

Aanbod van eten op een dag vaak ongunstig verdeeld

Jongenelen heeft vele zorginstelling- en ziekenhuiskeukens van binnen gezien en komt tot de conclusie dat niet zelden het aanbod van eten op een dag ongunstig over de dag verdeeld is. Met andere woorden: er valt al veel te verbeteren door het eetpatroon te veranderen.

Kort tijdsbestek

“In een heel kort tijdsbestek volgen ontbijt, koffie met een koekje, soep, warme maaltijd, thee met een koekje en broodmaaltijd elkaar op”, zegt Jongenelen. “In de avond is er vaak niks meer.” Dat kan en moet volgens hem anders.

Rustige nacht

“Er is al veel winst te behalen als de warme maaltijd naar de avond wordt verschoven. De nacht wordt daardoor rustiger, want bewoners zijn halverwege de avond niet meer hongerig. Het gebruik van medicijnen zoals slaappillen kan zo ook worden teruggedrongen.”

Jongenelen ziet bij zorginstellingen en ziekenhuizen tegelijkertijd het besef dat er verbeterslagen kunnen worden gemaakt, langzaam toenemen.

Lees in het volgende nummer van Gastvrije Zorg het complete interview met Adrie Jongenelen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels