nieuws

Hoop voor vegetarisch verzorgingshuis

Eten & Drinken

Felixoord, het enige vegetarische verzorgingshuis van Nederland, kan mogelijk worden gered. Hoe precies?

Hoop voor vegetarisch verzorgingshuis

Zorgcentrum Felixoord in Oosterbeek, het enige vegetarische verzorgingshuis van Nederland,  heeft een kleine tachtig bewoners, van wie driekwart geen verpleeghuiszorg nodig heeft. Voor die groep krijgt het centrum sinds dit jaar geen financiering meer en daardoor zijn grote problemen ontstaan. Bovendien zijn de wooneenheden toe aan een grondige renovatie en dat gaat miljoenen euro’s kosten. Maar de vestiging van een landelijk vegetarisch kenniscentrum of een logeerhuis voor oudere vegetariërs kan ervoor zorgen dat Felixoord blijft bestaan. Het gemeentebestuur van Renkum, waar Oosterbeek bij hoort, zoekt actief mee naar kansen.

Meld u nu aan voor de gratis nieuwsbrief van Gastvrije Zorg!

Levenswijze

Felixoord is in 1996 geopend als ‘rusthuis’ voor ouderen met een vegetarische levenswijze. Dat houdt volgens een woordvoerster van het huis meer in dan geen vlees eten. “Onze bewoners geven bijvoorbeeld niet om een bingo-avond, maar komen graag naar een filosofische lezing. Er wordt ook veel gemediteerd.”

Horeca

Deze week besloot staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) dat Felixoord geen bijzondere status krijgt, zoals door SP en Partij voor de Dieren was gevraagd. Er moet nu dus een andere bron van inkomsten worden gevonden. Als Felixoord een landelijke functie voor vegetariërs krijgt, wil de gemeente wel toestaan dat er een beperkte horecavoorziening komt. Voor een echt vegetarisch restaurant is een bestemmingsplanwijziging nodig, maar ook dat wijst Renkum niet op voorhand af.

Volgens de directie van Felixoord wordt in geen enkel ander zorgcentrum voor ouderen in Nederland volwaardige vegetarische verzorging geleverd.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels