nieuws

Meer zeggenschap voor diëtisten Flevoziekenhuis

Eten & Drinken

De diëtist in het ziekenhuis wordt regelmatig om advies gevraagd, maar uiteindelijk bepaalt de arts vaak het voedingsbeleid. In het Flevoziekenhuis is dat vanaf nu verleden tijd.

Meer zeggenschap voor diëtisten Flevoziekenhuis

Volgens het ziekenhuis heeft de afdeling Diëtetiek een unieke positie gekregen in de uitvoering van het klinische voedingsbeleid. De diëtisten hebben op basis van hun specifieke kennis en ervaring een leidende rol in het beleid, in plaats van een consultatieve rol. Een voedingsvoorstel van een diëtist kan nu uitsluitend op basis van goede argumenten van de hoofdbehandelaar worden aangepast.

Bewuste keuze

Volgens Koen de Blok, internist-nefroloog en lid van de Ziekenhuiscommissie Voedingsbeleid van het Flevoziekenhuis, is de aanpassing van de rol van de afdeling Diëtetiek een bewuste keuze. “Onze diëtisten zijn op hoog niveau geschoold en bijgeschoold op hun specialistische deelgebieden. Hun adviezen dragen bij aan de doelstelling van het ziekenhuis voor het geven van optimale voeding.”

Lees ook: Werkdag diëtist steeds vaker bepaald door ondervoeding

Overruled

De aanscherping van het voedingsbeleid is een initiatief van de Ziekenhuiscommissie Voedingsbeleid. Zij signaleerden een probleem met betrekking tot de consultatieve rol van de diëtist, die relatief eenvoudig ‘overruled’ kon worden door het behandelteam. Volgens de commissie kwam dat niet ten goede aan de doelstelling van het geven van optimale voeding. Onder het motto ‘laat iedereen doen waar hij of zij echt goed in is’, heeft de Ziekenhuiscommissie Voedingsbeleid daarom gekozen voor de nieuwe beleidslijn.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels